Сигурност

Масивен теч на данни в американски топ доставчик на кредитни услуги

Иван Гайдаров

Американската банка Capital One обяви, че е претърпяла огромно изтичане на данните, Хакерът, отговорен за атаката, е получил достъп до личните данни на повече от 100 милиона клиенти и кандидати за кредитни карти.

Според изявлението на Capital One, един от лидерите на пазара на кредитни продукти в САЩ, данните на около 100 милиона лица пребиваващи в страната и 6 милиона в Канада са станали жертва на атаката.

Пробивът в базата данни е направен в края на март, но е открит едва сега, добавят от компанията, която ще осигури "безплатен мониторинг на кредита и защита на идентичността".

Предполагаемият хакер, Пейдж Томпсън, е арестуван в понеделник и се яви в съда в Сиатъл. Той ще бъде в ареста до началото на процеса по обвинение в компютърни измами и злоупотреби.

Според ФБР мъжът е работил като системен инженер в неназована компания за облачни изчисления от 2015 до 2016 г., както и в Amazon Web Services от май 2015 г. до септември 2016 г. От компанията засега отказват коментар.

Разкритията за поредната кражба на данни идват само дни след като кредитната агенция Equifax се съгласи да плати почти 800 млн. долара по рекордно за САЩ споразумение, след като през 2017 г. допусна изтичането на личните данни на близо 150 милиона души.

В случая с Capital One хакерът е достъпил базата данни с информация за потребители и малките компании, които кандидатстват за кредитни продукти между 2005 и 2019 г. - имена, адреси и телефонни номера, доход, кредитни рейтинги и история на плащанията.

От банката добавят, че номерата на около 1,1 милиона социални осигуровки и 80 000 свързани с тях банкови сметки също са станали достояние на нападателя.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X