Сигурност

Facebook премахва фалшиви профили от Тайланд, Русия, Украйна и Хондурас

Иван Гайдаров

В четвъртък, Facebook съобщи, че е изтрила над 1800 профила и страници от Тайланд, Русия, Украйна и Хондурас като поредна стъпка в борбата с подвеждащата политическа пропаганда и други злоупотреби в своята платформа. В четирите държави са затворени общо 294 акаунта, 1509 страници и 32 групи заради съмнения за "координирано подвеждащо поведение". Премахнатите профили са били следени от повече от 274 000 души.

Компанията поведе борба с подобни профили и страници в глобален мащаб, след като се превърна в обичайна цел както за държавни регулатори, така и за обществени групи за защита на правата на потребителите по целия свят. Основните обвинения срещу социалната платформа са свързани с бавната разработка на инструменти за борба с екстремисткото съдържание и пропагандните операции.

"Ние не виждаме връзка между премахнатите профили и страници от различните държави, но всички те са използвани за създаването на мрежи, заблуждаващи потребителите в различни аспекти", коментира Натаниел Глихер, отговарящ за политиките за киберсигурност на Facebook, пред Reuters. По думите му компанията е взела тези мерки не заради характера на публикуваното съдържание, а заради цялостно подвеждащо поведение.

Профилите, затворени в Тайланд, са използвали "фиктивни личности" за насърчаване на различни тези, свързани с тайландската политика, отношенията между САЩ и Китай, протестите в Хонконг и т.н.

"Категорични успяхме да свържем дейностите на мрежата с индивиди, присъдружни към дейността на New Eastern Outlook, финансирано от руското правителство списание, базирано в Москва", разкри още Глихер.

Профилите и страниците от Русия и региона на Украйна пък са били насочени към коментари и анализи на украинската политика и постоянна критика на украинското правителство чрез фалшиви акаунти на журналисти и военни.

В Хондурас Facebook е премахнала фалшиви акаунти и страници с положително съдържание за президента на страната, добавяйки, че някои от дейностите са свързани с хора, които управляват социални медии за правителството на страната.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X