Законодателство

Технологични гиганти губят милиарди от пазарната си капитализация

Иван Гайдаров

Американските технологични гиганти губят милиарди от стойността си, след като Министерството на правосъдието на САЩ предприе необичайната стъпка да обяви безпрецедентно антитръстово разследване срещу тях.

Във вторник, от институцията обявиха, че стартират мащабна проверка дали "големите онлайн платформи" не нарушават правилата за конкуренция и не задушават иновациите. В своето прессъобщение от Министерство на правосъдието на САЩ не назовават конкретни имена, но акцентират, че ще се съсредоточат върху "водещи на пазара" компании, което недвусмислено насочва вниманието към обичайните заподозрени - Amazon, Apple, Facebook и Google.

В резултат на започналото разследване, цените на акциите на тези четири компании преживяха сериозен спад във вторник, който продължи и в сряда. Ето как стоят нещата в цифри:

Alphabet – спад от 0.96% и загуба на стойност от 7.6 млрд. долара
Amazon - спад с 1%, и загуба на стойност от 9,8 млрд. долара
Apple - спад от 1,04% и загуба на стойността от 6,8 млрд. долара
Facebook – спад от 1.46% и загуба на стойност от 8.4 милиарда долара

Заедно, загубите възлизат на около 33 млрд. долара, което е равно приблизително на целият БВП на страна като Зимбабве например, според статистиката на Световната банка.

Регулаторите и законотворците в САЩ са обединени около тезата, че подобни разследвания трябва да се задълбочават, което се приема и от американския президент Доналд Тръмп, който отдавна демонстрира, че споделя техните опасения.

Според Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities, разследването на Министерството на правосъдието ще бъде "удар в носа" за големите технологични компании, но е малко вероятно то да доведе до драстични мерки.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X