Сигурност

Личните данни на милиони българи в ръцете на хакери след пробив в НАП

Иван Гайдаров

ДАНС, МВР и Националната агенция за приходите проверяват сигнал за изтичане на лични данни на граждани от сървърите на данъчната администрация. Това стана ясно късно вечерта във вторник, след като редица медии са получили линк към масив с файлове, съдържащи ЕГН, имена, адреси и информация за доходи. Авторите на пробива твърдят, че са засегнати данните на "над 5 милиона български и чуждестранни граждани, както и компании".

"В момента се извършва проверка реални ли са данните на посочената връзка, за които се твърди, че са на Министерството на финансите. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно", обявиха от НАП.

Според "Капитал" при справка по конкретни имена се вижда, че става дума за истински теч, но "голяма част от информацията е стара и отразява справки от преди повече от десетилетие". Друга част от файловете обаче съдържат нови вписвания от преди месец, което означава, че пробивът е направен скоро. Масивът съдържа 57 папки с над хиляда файла, с информация от Агенцията по заетостта, НЗОК, ГРАО, НАП.

Изтеклата част от документите е само половината от масива, който анонимните хакери са успели да придобият, обясняват самите те и допълват: "Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно".

Във вторник сутринта министърът на вътрешните работи Младен Маринов потвърди, че е засегната националната сигурност.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X