Сигурност

Сагата с Huawei не е добра за никого, заяви шефът на Nokia Великобритания

Владимир Владков

Някои биха предположили, че подозрението към Huawei може да се окаже благоприятно за неговите конкуренти, но това определено не е така.

На някои пазари има ясни ползи от това, че Huawei понася политически удари в света на технологиите, като САЩ са отличен пример. Huawei е забранена в САЩ, но никога не е печелила сериозно в страната, а Ericsson спечели договора с Verizon за "пред-стандартния" 5G свят. Но това може да носи и негативи.

"Това лошо и за нас, казва шефът на Nokia Великобритания Кормак Уилън. - Това хвърля сянка върху технологията, върху разгръщането на мрежите и сигурността."

Примерът на Уилън да докаже тази позиция е ефективен. Когато Volkswagen попаднаха в скандала с емисиите, не след дълго започнаха въпроси и за останалите в автомобилната индустрия. Проблемът със сигурността в Huawei системите не е пряко сравним, но Nokia и Ericsson със сигурност са замесени след този скандал, особено във Великобритания.

Кой би се възползвал от увеличената подозрителност и несигурността, която се заражда във Великобритания? Никой. Без да се вижда краят на текущия преглед на веригите за доставки, телекомите не искат да харчат пари за 5G инфраструктура. Те не искат да харчат за Huawei в случай, че трябва да се откажат от това оборудване и да го заменят, не искат да харчат и за друго оборудване, тъй като евентуално биха могли да си купят Huawei. Несигурността задържа телекомуникационната индустрия на Великобритания.

И разбира се, не е ясно какво ще е въздействието върху проникването на 5G сред масовите потребители. "Въздействието започва да усеща върху обществото, казва Паоло Пескатори от PP Foresight. - Това би могло да окаже негативен ефект и върху проникването на 5G сред обикновените потребители."

Колкото повече се пропагандира сигурността, която се вкарва в новините от САЩ, толкова повече сенки се хвърлят върху 5G. Всеки в индустрията се намеси в бурята на скептиците по сигурността. Именно така влияе несигурността и продължителното отлагане. Колко време ще мине, преди потребителите да започнат да обръщат внимание? Това ще попречи на потребителите да преминат към 5G договори, тъй като всички новини фокусират вниманието върху недостатъчната сигурност.

Ако погледнем към Ericsson и Nokia, те биха могли да бъдат въвлечени още повече в хаоса, отколкото биха искали. По време на разследването на британската Комисия по наука и технологии наскоро, Стив Сампсън от Nokia и Мико Карикито от Ericsson бяха запитани дали биха били готови да финансират инициатива за сигурност заедно с Центъра за оценка на киберсигурността на Huawei. Това са разходи, които нито една от двете фирми би искала да направи, освен ако не бъде принудена, но това е възможност.

Тази сесия между ръководителите на Huawei, Ericsson и Nokia и членове на Комисията демонстрира какво означава да се насочиш към страховете на потребителите. По време на срещата депутатът от британския парламент Греъм Стрингър сравнява Huawei с IG Farben, германската фирма, която произвежда газа, използван в нацистките концентрационни лагери. Huawei може и да се окаже заплаха някога, но това е преувеличено и неразумно сравнение, което не постига нищо повече от "напомпване" на PR точки за въпросния депутат и допълнително подхранва митовете за сигурност на 5G.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X