Сигурност

Huawei приветства рамката за киберсигурност на 5G, публикувана от ЕК

Computer World

Европейската комисия пренебрегна призивите на САЩ за забрана на китайския технологичен доставчик Huawei и обяви във вторник поредица от препоръки за киберсигурност на мобилните мрежи от следващо поколение, които бяха приветствани от компанията като "обективни и пропорционални".

В своето ръководство за въвеждане на ултра-бързи 5G телекомуникационни системи в Европейския съюз през следващите години, Комисията призова държавите-членки да оценят кибер заплахите за въпросната инфраструктурата на своите национални пазари. След това тази информация следва да бъде споделена между страните от ЕС като част от координирани усилия за разработване на „набор от мерки за смекчаване“ на заплахите и минимални общи стандарти за сигурност на 5G мрежите до края на годината.

 

Предложенията на ЕК се оказват в разрез с позицията на САЩ, които лобираха държавите от ЕС да бойкотират Huawei заради опасения, че нейното оборудване може да бъде използвано от китайските власти за извършване на кибершпионаж.

Комисарят по цифровите технологии на ЕС, Андрус Ансип, призна, че в тези опасения има логика, заявявайки, че те произтичат от Закона за разузнаването на Пекин, приет през 2017 г., който принуждава китайските компании да съдействат за събирането на разузнавателни данни. Той дори обяви в прав текст, че това е тема, която трябва да тревожи европейските институции, по време на брифинг в Страсбург.

Въпреки това, служителите на комисията дадоха знак, че предпочитат да защитят критичната дигитална инфраструктура на Европа с по-нюансиран подход, вместо да се поддават на натиска от страна на САЩ за персонализирани забрани.

Китайска компания многократно е заявявала, че срещу нея няма нито едно доказателство, че е отговорна за нарушения на сигурността. "Huawei приветства обективния и пропорционален подход, който внушават препоръките на Европейската комисия относно 5G сигурността", заявява Абрахам Лю, главен представител на Huawei за ЕС, като добавя, че компанията разбира опасенията, свързани с киберсигурността, които имат европейските регулатори. “Въз основа на взаимното разбирателство, Huawei очаква да допринесе за европейската рамка за киберсигурност. Ние сме твърдо решени да продължим да работим с всички регулатори и партньори, за да направим 5G внедряването в Европа успешно”, допълва той.

Huawei все още е обект на внимателна проверка от страна на Брюксел. Комисарят по сигурността, Джулиан Кинг, заяви, че страните от ЕС трябва да идентифицират и управляват рисковете, включително като осигурят разнообразен набор от производители на оборудване, които влизат в „правните и политическите рамки, регулиращи доставчиците от трети страни“.

Държавите ще имат право да забраняват дружествата по причини, свързани с националната сигурност, и биха могли също така да се споразумеят за общоевропейски мерки за идентифициране на продукти или доставчици, считани за потенциално несигурни.

Насоките на Комисията са необвързващи, но страните от ЕС често ги използват като основа за съвместни политики.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X