Сигурност

Завърши първият глобален дейтатон за борба с пропагандата и фалшивите новини

Computer World

В сряда вечерта беше даден финанлният акорд на първия глобален дейтатон за борба с пропагандата в новините. Инициативата е организирана съвместно от Data Science Society и Qatar Computing Research Institute, HBKU, с изключителната подкрепа на A Data Pro. В предизвикателството, което се проведе между 25 и 27 януари 2019 г., се включиха повече от 300 ентусиасти, специалисти и учени от над 50 страни по света, а финалната презентация на събитието и победителите бяха представени на 29 януари.

Състезанието се провед изцяло онлайн през специална платформа, достъпна от Доха, Бангалор, Рияд и София, а участниците трябваше да разработят система за автоматично идентифициране на пропаганда в новините. За разлика от други подобни инициативи, дейтатонът се фокусира върху откриването на използването на пропаганда и специфични пропагандистки техники, като по този начин насърчава създаването на отговорен AI, който може да обяснява действията си.

Домейн експертите и специалистите по данни, които взеха участие в инициативата, обединиха усилия и създадоха 40 решения, които могат да откриват пропаганда на три различни нива - на ниво статия, на ниво изречение и на ниво на споменаване. Последното ниво се фокусира върху засичането на употребата на специфични пропагандистки техники в един материал.

Десетте най-добри проекта се класираха за финалите, където отборите представиха решенията си пред международна група от експерти от Qatar Computing Research Institute, HBKU, MIT, ISI Foundation, Техническия университет в Дармщат, Naturhistoriska riksmuseet, Университета на Съфолк, Великобритания, Софийския университет, както и представители на индустрията.

Десетте отбора, които се класираха за финалите, си разделиха 15 000 долара, а първото място бе присъдено на Групата за идентификация на пропагандата (PIG) ​​от Техническия университет в Дармщат, Германия, която получи 4 000 долара в брой и абонамент за различни услуги. Второ и трето място заеха съответно екипът на Astea Wombats от България и екипът на Lama team от Университета в Коч, Турция.

Основният екип зад дефинирането на задачата и подготовката на данните за състезанието включваше пет души - трима учени от Qatar Computing Research Institute, HBKU (д-р Джовани да Сан Мартино, д-р Алберто Баррон-Седеньо и д-р Преслав Наков, които имат много опит в обработката на естествени езици (NLP) и в борбата с дезинформацията, като част от проекта Tanbih), д-р Лаура Толоси-Халачева, NLP изследовател с опит в откриването на слухове в социалните медии, свързани с Brexit, и Виктор Сендеров, докторант от Naturhistoriska riksmuseet, също NLP изследовател.

Екипът беше подкрепен от консултативен съвет от 15 известни експерти от водещи институции по света.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X