Сигурност

Интелигентна система за видеонаблюдение подобрява сигурността в община Поморие

Владимир Владков

Интелигентна система за видеонаблюдение, изградена в град Поморие, обхваща 24 точки в града и осигурява подобрено взаимодействие между службите за сигурност в общината. По този начин те могат да са по-гъвкави и да реагират бързо при проблем, а системата за видеонаблюдение им осигурява информация в реално време.

Инсталираните камери са 5-мегапикселови, PTZ-управляеми и с 360-градусово покритие, като те записват случващото се през деня и нощта за период от минимум 60 дни. Камерите имат 30 пъти оптично приближени, т.е. на 300 метра може да се види зеницата на човешкото око. Системата разполага с 50 камери, на 24 точки за наблюдение и 2 месеца запис.

48-те камери са разположени в 24 възлови точки в Поморие, както и на кръстовището на Ахелой. В Районно управление на МВР в Поморие има мониторинг център, както и в Общината. Софтуерът на камерите има възможност за проследяване на номера в две локации (нощен и дневен режим) и разпознаване на лица (също в нощен и дневен режим).

Проектът

Преди да бъде пуснат официално, системата е работила около 1 година в тестов режим. „По този начин се убедихме, че това наистина е съвременно технологично решение, което осигурява не просто камери, а цялостна система от ново поколение. Всички технически устройства заедно с аналитичния софтуер формират изкуствен интелект, чрез който автоматично може да се следи трафикът по пътищата, да се разпознават регистрационни номера на автомобили и да се сравняват в реално време с база данни на МВР“, обясняват от общината. Освен това системата засича опасни обекти, сигнализира за забравен багаж, разпознава лица. „Например ако човек е паднал някъде, системата ще подаде аларма. Центърът е базиран в Районното полицейско управление, така че служителят, който е на смяна, може да предприеме своевременно необходимите мерки“, допълват от общината.

ВИЗИТКА НА ИТ ПРОЕКТА
 • Име на проекта: Интелигентна система за видеонаблюдение в община Поморие  
 • Възложител: Община Поморие 
 • Изпълнител: Vivacom (БТК)  
 • Локации: Поморие 
 • Стартиране/ приключване на проекта: 13.02.2018г. - 14.02.2018 г.
 • Бюджет: 421 200 лева
  (7798,8 лв./месец,
  или 93 600 лв./годишно за 2018, 2019, 2020, 2021,
  и 46 800 за 2022 г. 
 • Категория: Местна власт

Инсталираната от Vivacom система е на южнокорейския производител IDIS, включително вандалоустойчиви цилиндрични камери с моторизиран обектив. Системата предоставя непрекъснат мониторинг на техническото състояние на всички отделни елементи като камери, активни мрежови превключватели, мрежови записващи устройства, като по този начин се гарантира непрекъснатата работоспособност на системата. Тя предоставя редица методи за търсене на информация като търсене по време, по местоположение, появяващи се и изчезващи се обекти, по регистрационни номера, за наличие на движение и др. Изкуственият интелект на системата дава възможност не само да се записва регистрационният номер на автомобила, но и ако автомобилът е пуснат за издирване, по предварително зададена логика, системата го засича и дава информация къде и кога е преминала колата.

„Целим да повишим сигурността по пътищата на територията на общината, както и да намалим битовата престъпност. Според статистиките системите за видеонаблюдение допринасят за това тя да намалее с от 30 до 50 на сто. Очакванията са модерната система да подобри взаимодействието между службите за сигурност, да им позволи да са по-гъвкави и да реагират бързо при проблем, да им осигури информация в реално време и така да подпомогне работата им”, заяви кметът Иван Алексиев при представянето на системата.

„Поморие, за разлика от другите черноморски общини, е много удобна за контрол. Престъпленията тук са най-вече от битов характер, а комуникацията между местната управа и бизнеса е изключително добра, което най-вероятно е причината през миналата година за Поморие да има само един сигнал за нарушаване на нощната тишина, което е своеобразен рекорд на фона на другите общини”, коментира и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Планове за развитие

БТК, която е внедрила системата, има отговорност да я поддържа през следващите 5 години. Системата за видеонаблюдение е адаптивна, т.е може да се надгражда и постоянно да се слагат допълнителни точки за наблюдение.

Очакванията са модерната система да подобри взаимодействието между службите за сигурност в община Поморие, да им позволи да са по-гъвкави и да реагират бързо при проблем, да им осигури информация в реално време и така да подпомогне работата им.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X