Сигурност

Хакери откраднаха личните данни на 500 милиона клиенти на Marriott

Computer World

Досиетата на 500 милиона клиенти на хотелската група Marriott International са станали жертва на нарушение на сигурността. От веригата обявиха, че базата данни за резервациите на гости от нейната секция Starwood е била компрометирана след нерегламентиран достъп. Според вътрешно разследване нападателят е имал достъп до мрежата на Starwood от 2014 г. насам. В допълнение, компанията обяви, че ще уведоми клиентите, чиито досиета са част от източената базата данни.

Marriott International придоби Starwood през 2016 г., създавайки най-голямата хотелска верига в света с над 5 800 имота. Брандовете ѝ включват W Hotels, Sheraton, Le Méridien и Four Points by Sheraton. Хотелите под марката Marriott използват отделна система за резервации и друга мрежа.

 

В обяснението си от Marriott твърдят, че са били предупредени за пробива от инструмент за вътрешна сигурност, който е засякал навлизането в базата данни на Starwood. Разследването открива също така, че "неупълномощена страна е копирала дори зашифрована информация". Засегнатата база данни съдържа досиета на близо 500 милиона клиенти, като за около 327 милиона от тях открадната информация включва "някаква комбинация" от име, адрес, телефонен номер, имейл адрес, номер на документи за самоличност, информация за акаунта, дата на ражадне, пол и информация за пристигането и напускането на хотелите от веригата.

Някои от изтеклите записи пък включват дори криптирана информация за разплащателни карти, като от компанията не гарантират, че заедно с тях не са откраднати и ключовете за шифъра. "Дълбоко съжаляваме, че този инцидент се случи. Съобщихме веднага на правоохранителните органи и продължаваме да съдействаме на тяхното разследване. Компанията вече е започнала да уведомява и регулаторите", се казва в позиция на Marriott. Хотелската верига дори е създала специален сайт, на който предоставя повече информация на засегнатите клиенти.

Това не е най-големият теч на данни в историята (тази “чест” отива на сметката на Yahoo!), но със сигурност е един от най-сериозните. В случая не само данните на 500 милиона души не са били достатъчно добре защитени, но и нападателят е имал достъп до тях в продължение на почти 5 години. Не на последно място, дори ключът за разшифроване на картовите данни е станал жертва на хакерите. Всичко това поражда възможност за огромно наказание по GDPR.

Въпреки че седалището на групата Marriott е в САЩ, тя трябва да спазва правилата на ЕС, щом обработва данни на граждани на ЕС.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X