Сигурност

САЩ стимулират съюзници да не използват оборудване на Huawei

Computer World

Правителството на САЩ ще се опита да убеди доставчиците на безжични услуги и интернет в съюзни държави да избягват телекомуникационно оборудване от китайския производител Huawei Technologies, съобщава Wall Street Journal.

Този ход ще засили още повече натиска върху най-големия производител на телекомуникационни технологии в света, който е разследван от някои западни разузнавателни агенции заради подозрения за връзки с китайското правителство и възможността оборудването му да бъде използвано за шпионаж.

Според материала на WSJ американски представители вече са се свързали със свои колеги от съюзни държави и ръководители на телекомуникационни компании, които разчитат на оборудване на Huawei, с предупреждения относно киберсигурността.

САЩ вече ограничиха използването на технологии на китайския технологичен гигант в държавните структури и изпълнителите на правителствени договори, а Австралия забрани на компанията да доставя оборудване за 5G мобилна мрежа на нейна територия.

От Huawei многократно са отхвърляли обвиненията, но въпреки това попадат в групата китайски технологични компании, на които са наложени рестрикции като част от търговската война между двете държави.

Финансови стимули

Вашингтон обмисля и увеличаване на финансовата помощ за развитие на телекомуникациите в страни, които се откажат от китайското оборудване, съобщава още WSJ.

Едно от основните опасения на американското правителство е свързано с използването на китайско телекомуникационно оборудване в страни, в които страната има военни бази, като Германия, Италия и Япония.

Huawei към момента отказват коментар. По-рано тази седмица обаче, компанията заяви, че е подписала 22 търговски договора за 5G мрежи.

Освен това, китайският гигант планира да открие нова лаборатория за информационна сигурност в Германия, която ще даде възможност за проверка на основните софтуерни кодове, като целта е по този начин да се спечели доверието на регулаторите преди търга за мобилния 5G спектър в страната.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X