Сигурност

Руска компания съди Facebook заради премахнат профил

Computer World

Компанията, стояща зад една от страниците във Facebook, която социалната мрежа премахна като част от борбата си с дезинформацията и фалшивите акаунти, е завела дело срещу нея. Според Reuters Federal Agency of News LLC, известна още като FAN, обвиява Facebook, че възпрепятства правото ѝ на свободно слово от името на правителството и я дискриминира заради руския ѝ произход. Страницата на FAN беше един от акаунтите, изтрити през април, след като американското Министерство на финансите въведе санкции срещу руската Internet Research Agency (IRA) заради всяване на разногласия по време на президентските избори през 2016 г.

В решението си да премахне страницата на FAN Facebook се уповава на силните връзки между двете организации, които дори делят една и съща офис сграда. Освен това, FAN назначи на работа Елена Алексеевна Хусяйнова, която беше обвинена от американските власти в намеса в провелите се наскоро избори. Тя се смята за главен счетоводител на проект Lakhta - кампания за влияние, подкрепена от Кремъл, която породи политическо напрежение в САЩ.

 

FAN отричат да са част от Lakhta и добавят, че Хусяйнова не е имала власт над издателското съдържание, което се публикува от IRA. В документите по делото руската компания се описва като "независима, автентична и легитимна агенция, която публикува материали, представляващи интерес за широката общественост". Сега от FAN искат да блокират решението за закриване на акаунта си и да им бъде изплатено обезщетение, но, според правни експерти, вероятността американския съд да постанови подобно решение са минимални. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X