Сигурност

Все повече компании обмислят да имплантират чипове в служителите си?

Computer World

Тенденцията обществото да приема безкритично навлизането на иновативните технологии в ежедневието си продължава да се развива с пълна сила. Поредния пример дава британското издание The Telegraph, което разказва за "редица местни юридически и финансови организации", водещи разговори с производители, тъй като желаят да имплантират RFID чипове в служителите си за целите на сигурността.

Иразът “за целите на сигурността” няма как да не предизвика асоциации за други, меко казано, спорни мерки, които са били взимани през годините със същото обяснение. Facebook например събира телефонните номера на потребителите “за целите на сигурността”, а в крайна сметка ги продава на маркетинговите агенции и рекламодателите си. Това е само един от многото примери за действия, които са в ущърб на хората, но се опаковат в обтекаемото “за целите на сигурността”.

Иначе, в материала на The Telegraph се казва и каква е основната идея на корпоративните шефове, стояща зад желанието им да чипират служителите си по подобие на домашните си любимци – да се ограничат областите, в които те могат да имат достъп в рамката на компанията.

 

"Един от потенциалните пионери в това начинание, чието име няма как да съобщим, е голяма компания за финансови услуги със стотици хиляди служители”, пише изданието.

Йован Йостерлунд, основател на производителя на импланти Biohax, който е в центъра на тази сделка, коментира: "Тези компании работят с чувствителни документи и чиповете ще им позволят да определят ограничения на достъпа. В едно дружество с 200 000 служители, можете да предложите това като нова възможност. Ако имате 15% приемане, това означава огромен брой хора, които няма да се нуждаят от физическа идентификация".

Въпреки че клонирането на RFID чипове е детска игра за хакерите, които вече експериментират в тази посока от известно време, в случая заинтересованите страни (това не включва самите обекти на чипиране) са мотивирани единствено от повишаването на ефективността на служителите. Другият основен мотив, който често коства неприкосновеността на личния живот на гражданите, разбира се, е спестяването на разходи и повишаването на печалбата за компаниите.

Според The Telegraph, освен ограничаването на достъпа до контролираните зони, "микрочиповете могат да бъдат използвани от служителите, за да ускорят ежедневните си занимания - могат по-бързо да купуват храна от столовата, да влизат в сградата или да имат достъп до определена техника".

Tова не е първият случай, при който в медийното пространство се появява информация за чипиране на служители. Миналата година американската компания Three Square Market влезе в заглавията, след като сложи импланти на 80 свои работници. Те използват RFID чипове с големина на оризово зърно, имплантирани в ръцете си, за да бъдат сканирани в зоните за сигурност, да използват компютри и други устройства. Интересното е, че компанията по принцип продава вендинг машини, но от известно време насам маркетира и предлага и въпросните импланти, акцентирайки върху използването им като "решения за прилагане на закона".

Но Three Square Market не е първата американска компания, която имплантира в работниците си чипове за проследяване. Пионерът в това отношение е компания за наблюдение в Синсинати през 2006 г., която въведе изискване всички служители, работещи в нейните центрове за данни, да имат RFID устройство в трицепса си.

Тръгвайки именно от компания за наблюдение, тази тенденция някак много напомня на написаното от Оруел в романа 1984. Затова и през 2007 г. щатът Калифорния бързо блокира възможността компаниите да направят имплантирането на RFID чипове задължително, както и поставянето на миниатюрните устройства на студенти.

Наистина има хора, които се чувстват добре в ролята на киборги, знаейки, че имат биомеханична частица в себе си. Такива са например участниците в събития като DEF CON, които взимат участие във всевъзможни инициативи само и само да получат сувенирен имплант по време на конференцията. Те обаче в голямата си част са хакери и знаят точно с какво се захващат. За обикновените хора обаче утвърждаването на тази тенденция може да се окаже изключително опасно по отношение на неприкосновеността на личния им живот и данни.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X