Сигурност

Компаниите трябва да докладат кибер инциденти, за по-добро справяне с бъдещи атаки

Computer World

Най-важният инструмент, който притежават държавните структури, по отношение на въпросите свързани с кибер сигурността, са партньорствата. В момента реалността е такава, че сама компания, агенция, държава или нация не могат сами да се справят с подобен мащабен проблем. Това сподели Питър Травън правен аташе във Федералното бюро за разследвание (ФБР), работещ в посолството на САЩ в Букурещ, Румъния. На него бе поверена откриващата лекция на конференцията QuBit София 2018. 

“Професионалистите по кибер сигурност обикновено догонват престъпниците, като това особено важи за държавните правоприлагащи органи. В тази насока винаги ще сме с една или дори две стъпки назад, сподели още Травън. Това е така, тъй като престъпниците могат да инвестират цялото си време, докато в структури като ФБР сме ограничени от законите. Именно затова тясното сътрудничество с частния и публичния сектор е от ключово значение за успеха на всички.” 

Изграждането на партньорства се е превърнало във критичен елемент от работата на специалната служба. Според Травен исторически от ФБР са търсили съдействие от полицаи по места за проследяването на престъпни групи за обири на банки. След това този опит е бил разширен при усилията за противодействието на по-мащабната форма на престъпност – мафията, а днес кибер заплахите принуждават да се мисли и работи на глобално ниво.

“Осъзнавам, че повечето компании вероятно не искат да информират правителствените агенции, продължи още той. Това, че все пак сте постъпили така обаче не означава, че държавата ще дойде и ще започне да конфискува компютри, моделът на работа не е такъв. Правителството има ограничени ресурси и имайки информация за случилите се атаки то може да помага за по-бързото справяне при инциденти и смекачаването на ефекта от тях.” 

Конференцията QuBit София 2018 се състоя на 16 ноември в столицата и представи най-новите решения в областта на сигурността при днешните условия, когато интернет и информационните технологии се ползват от над 2 милиарда души по света. Участниците имаха възможността да слушат над 25 международни презентатори, които описаха реални казуси от сферата, като и да се включат в практически обучения, посветени на сигурността на електронната поща и реакцията при инциденти.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X