Сигурност

Yahoo изплаща 50 милиона долара компенсации заради пробиви в сигурността

Computer World

Едно от най-големите изтичания на потребителски данни от интернет генерира и един от най-големите групови искове, след като Yahoo се съгласи да плати 50 милиона долара на жертви на пробива, за който се твърди, че е засегнал близо 200 милиона американски потребители и около три милиарда имейл акаунта по целия свят.

Във финалното действие на двугодишния съдебен процес, Yahoo, която сега е част от екосистемата на Verizion, предложи да плати въпросната сума като компенсации на около 200 милиона потребителите в САЩ и Израел.

Освен това, компанията ще покрие до 35 милиона долара адвокатски хонорари, свързани с делото, и ще предостави на засегнатите потребители в САЩ услуги за мониторинг на кредитите в продължение на две години чрез AllClear - пакет, който ще се продава на дребно за около 350 долара. Съществува възможност също така да бъдат изплатени и компенсация към юридически лица, засегнати от хакерската атака. Не на последно място, тези, които плащат за премиум акаунти в Yahoo, ще имат възможност да си възстановят 25% от абонамента.

До делото се стигна, след като Yahoo призна, че три милиарда акаунта са били засегнати при редица нарушения на сигурността, започнали през 2013 г. Предполага се, че намесата е била подкрепена от руската държава, но към момента няма сериозни доказателства, които да потвърждават тази теза.

Инцидентът не беше публикуван публично до 2016 г. Информацията се появи само месеци след като Verizon обяви, че ще придобие основния бизнес на Yahoo за 4,8 милиарда долара.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X