Сигурност

163 милиарда долара глоба грози Facebook заради изтичане на данни

Computer World

ЕС може да наложи глоба в размер на 1,63 милиарда долара на Facebook заради изтичане на потребителски данни. За пробивът в сигурността на най-голямата социална платформа, при който са открадната лични данни на най-малко 50 милиона акаунта, стана ясно в петък.

Според Wall Street Journal Комисията за защита на личните данни на Ирландия, водещ регулатор за Facebook в Европа, заявява в събота, че е отправила искане за повече информация относно естеството и обхвата на хакерската атака, за да прецени възможностите за нарушаване на изискванията на GDPR – рестриктивния нов регламент за защита на личните данни на европейските граждани, който предвижда максимални глоби при нарушения от 20 млн. евро или 4% от глобалните годишни приходи на компанията от предходната година, в зависимост от това коя сума е по-голяма.

В случая с Facebook максималната глоба може да бъде 1,63 млрд. долара, твърди изданието, според което властите ще разследват дали социалната мрежа е положила достатъчно усилия да защити потребителската информация, преди да стане жертва на атаката.

Според GDPR също така компаниите се задължават да докладват на отговорните институции в рамките на три дни от потенциалното изтичане. При нарушение на тази точка организациите са заплашени от глоба в рамките на 2% от глобалните си приходи. Ирландската Комисия за защита на данните заявява, че Facebook я е уведомила за нарушението в рамките на този срок, въпреки че в доклада "липсват подробности“.

Този случай ще е тест и за европейските власти, тъй като процесът по налагане на рестрикции все още не е изпитан на практика. Според Wall Street Journal регулаторите често се въздържат да налагат максимална глоба, когато едно компания сътрудничи, частично или изцяло, на разследването.

В петък, интернет гигантът разкри, че е открито нарушение на сигурността, при което нападателите са получили достъп до личната информация на около 50 милиона потребители.

Хакерите също така са получили достъп до лична информация от приложения и услуги на трети страни като Tinder, Spotify, Airbnb и Instagram, които позволяват на потребителите да се регистрират чрез своите входни данни за Facebook. Тази функция се нарича Facebook Login и е популярна опция за бърза регистрация в редица платформи.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X