Сигурност

Uber плаща 148 милиона долара глоба заради теч на данни от 2016 г.

Computer World

Миналата година се появиха сведения, че Uber е станала жертва на хакерска атака, при която е регистриран сериозен теч на данни. Вместо да съобщи на правителството или засегнатите обаче, компанията избира да потули случая. В следствие на това, сега Uber ще изплати 148 млн. долара глоба като част от споразумение, а парите ще бъдат разделени между всички американски щати и Вашингтон. След като случаят с хакерската атака и последвалата реакция на компанията станаха известни, редица държави започнаха разследвания, свързани с инцидента, а други дори заведоха съдебни дела.

Според официалните данни, през октомври 2016 г., хакерите са откраднали лична информация за около 57 милиона клиенти и шофьори на Uber, а в отговор на това компанията им е платила 100 000 долара, за да изтрият данните и да запазят в тайна кампанията. След появата на новината, Федералната търговска комисия започва разследване, като по-късно добавя нови условия към сключеното споразумение.

"Решението на Uber да прикрие този случай е очевидно нарушение на доверието, дадено им от обществото", коментира главният прокурор на Калифорния, Ксавие Бекера, и добавя: "Компанията не успя да защити потребителските данни и не уведоми властите, когато те са били изложени на опасност. В съответствие с корпоративната култура по онова време, Uber са замели под килима случая и умишлено не са спазили закона”.

Наред с глобата, компанията се е съгласила и с решението да приеме по-строги правила за сигурност на данните, които ще бъдат одитирани от външни експерти.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X