Сигурност

Китайска компания произвежда ключовете за сигурност на Google

Computer World

Новият продукт на Google за сигурно влизане в уеб услугите се изработва от компания, базирана в Китай. Според CNBC тя се казва Feitian. Подобно споразумение е меко казано необичайно, като се има предвид, че американската компания не крие амбициите си за развитие на хардуерния си сегмент в стремежа си да се конкурира с производители на устройства като Samsung и LG. Google удвои усилията си в тази посока миналата година, придобивайки талант и интелектуална собственост от HTC (Google придоби дивизията за дизайн и разработка на смартфони на HTC за 1,1 млрд. долара).

Още повече, че Китай се превърна разделителна линия между служители и ръководство преди по-малко от месец. Най-голямата търсачка обяви, че разработва специална, орязана версия, за да може да се върне на китайския пазар. Тези планове предизвикаха вълна от недоволство сред служителите, които излязоха с декларация срещу проекта. Това принуди изпълнителния директор на компанията, Сундар Пичай, да обясни, че проектът за връщане на китайския пазар е само хипотетичен и пускането на подобен продукт „не е никак близо“.

Google представи проекта Titan по време на Nextcloud Conference миналия месец в Сан Франциско, отбелязвайки, че безжичният ключ за сигурност идва с "фърмуер, разработен от Google", но компанията не посочи производителя на продукта. Безжичният ключ обаче има голямо сходство с продукта на компанията за сигурност Feitian, базирана в Пекин, която стана публична на Шенженската фондова борса през 2014 г. Служител от офиса на китайската компания в Санта Клара, Калифорния, потвърди, че работи с Google по проекта Titan.

Говорител на технологичения гигант заяви пред CNBC, че компанията е "производител на записа" в Titan и че неназована трета страна е тази, която всъщност изработва самите устройства.

Изданието Wired припомня, че това споразумение не е прецедент за Google. През 2016 г. те обявиха, че са „доставчик на записа“ за първите си модели Pixel, докато HTC е фактическия производител.

Иначе Google отдавна разработва технологии, които предотвратяват нежелани опити за влизане в профилите на потребителите, а сега вече изисква служителите си да използват физически ключове за сигурност в допълнение към своите пароли. Допълнителното ниво на проверка има за цел да предотврати случаи на фишинг, при което хакерите получават лична информация чрез компрометирани съобщения.

Titan прилича както на ключовете на Feitian, така и на USB ключовете на американската компания Yubico, които могат да се използват за безопасно влизане в услуги като Gmail на Google, Dropbox, GitHub и други уеб услуги.

Но главният изпълнителен директор на Yubico, Стина Еренсвард, даде категорично да се разбере, че компанията ѝ не стои зад изработката на ключа на Google. Освен това тя разкритикува определени аспекти от ключовете, които използват блутут.

"Преди време Yubico инициира разработването на ключ за сигурност BLE [Bluetooth Low Energy] и допринесе за работата на стандарта BLE U2F. Но ние решихме да не пускаме продукта, тъй като не отговаря на стандартите ни за сигурност, използваемост и дълготрайност", заявява тя и добавя, че BLE не осигурява нивата на сигурност на NFC и USB и изисква батерии и сдвояване, които предлагат лошо потребителско изживяване.

В съобщението за наличността на ключовете Titan в онлайн магазина на Google продуктовият мениджър Кристиан Бранд заяви, че фърмуерът на Google е запечатан в специални чипове, които вече са на производствената линия.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X