Сигурност

Стар софтуер в устройствата на Huawei притесни Великобритания

Computer World

След като преди дни се появи информация, че във Великобритания имат притеснения, свързани с китайския производител на смартфони Huawei, в понеделник стана ясна и конкретната причина. Лондон е загрижен за предполагаеми рискове за сигурността на устройствата на компанията, тъй като в тях е използвана стара версия на софтуера VxWorks на Wind River, система за операции в реално време, твърди Reuters, позовавайки се на свои източници.  

Версията, която Huawei използва за своя телекомуникационен хардуер, ще загуби достъп до актуализации за сигурност през 2020 г. и теоретично ще изложи на риск милиони британски устройства. Според експертите няма доказателства, че употребата на стари софтуерни продукти е била съзнателна, но това очевидно не е достатъчно, за да успокои властите във Великобритания, които са притеснени от практиките на Huawei.

От Wind River не коментират специфичната ситуация на Huawei, освен че подпомагат производителя на смартфони със софтуерни актуализации. От китайската компания също отказаха коментар, но обещаха да отговорят на обвиненията.

Засега обаче на Острова не са толкова притеснени, колкото например в САЩ, където правителството призова гражданите да избягват устройствата на Huawei. Няма и очевидни доказателства, че Huawei използва нарочно недостатъци в софтуера, за да подслушва от името на китайското разузнаване. Въпреки това, вниманието към VxWorks показва колко нервни са някои западни страни, тъй като се притесняват, че дори най-малката грешка на Huawei може да бъде използвана от китайското разузнаване да провежда шпионски кампании.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X