Сигурност

Управляващите .ею домейна ще си сътрудничат с Международната коалиция срещу фалшификации

Computer World

EURid, организацията, която управлява .ею и .eu домейните от името на Европейската комисия, съобщи че е сключила споразумение с Международната коалиция срещу фалшификатите (International Anti-Counterfeiting Coalition – IACC). Чрез него ще бъдат реализирани съвместни действия и противодействие на киберпрестъпността при споменатите домейни. Сътрудничеството цели да изчисти регистрите от измами с имена на домейни и да изгради по-сигурно домейн пространство за интернет потребителите.

Споразумението бе подписано по време на конференцията на Eвропол за борба с престъпността в сферата на интелектуалната собственост в Будапеща.

EURid и IACC ще обменят информация и ще работят заедно в областта на киберпрестъпността и по-специално в областта на фалшифицирането и пиратството при .eu и .ею домейните като ще предприемат съвместни действия и ще обменят статистически данни за по-ефективна борба с киберпрестъпността. 

От EURid поясняват, че през последните три години значително са ускорили усилията си за премахване на фалшиви домейни от регистрационната си база данни като в резултат спря над 70 000 интернет адреса като само на 21 юни са премахнати 11 760 интернет адреса, някои от които са докладвани за нелегална дейност. Настоящото споразумение е първото на IACC с организация за управление на интернет домейни.

„Нивата на киберпрестъпност в света се увеличават през последните години и е от изключителна важност е да продължаваме да следим и идентифицираме нелегалните регистрации и незаконна дейност, свързана с .eu и .ею домейните, за да вземем своевременни мерки. Ние ще продължим да увеличаваме усилията си за борба с незаконната дейност в интернет и се надяваме да стимулираме усилията и на останалите заинтересовани страни в тази област.“, каза Гео Ван Лангенхове, ръководител на правния отдел в EURid.

„Онлайн фалшифицирането нарасна значително и застрашава сигурността на интернет потребителите и тяхното цялостно изживяване в интернет. Залагайки на експертността на IACC в областта на борбата с фалшификатите и непрекъснатото наблюдение от страна на EURid на .ею и .eu домейните, това партньорство е положителна стъпка в посока на изчистване на интернет от измамници и изграждане на доверено интернет пространство за всички потребители.“, отбеляза Боб Баркиези, президент на IACC.

Новото споразумение е важна стъпка в борбата с киберпрестъпността, но усилията на организациите не спират до тук. В момента EURid си партнира и работи с множество агенции по сигурността като Европол и белгийския отдел за борба с киберпрестъпността към Министерството на икономиката на Белгия.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X