Сигурност

Нов скандал с Facebook заради споделяне на лични данни с производители на хардуер

Computer World

Facebook стана обект на нова вълна от критики от страна на законотворците и регулаторите в САЩ и Европа след разкритията, че компанията е позволила на десетки производители на хардуер да получат достъп до личните данни на потребителите на социалната платформа. По този начин, само месеци след като Зукърбърг беше принуден да разяснява пред целия свят мерките за гарантиране на неприкосновеността на личните данни, които взима Facebook, и да обещае сериозни реформи вследствие на скандала с Cambridge Analytica, компанията отново се озова в кръгова отбрана заради обвинения, че не са разкрили напълно споразуменията си за споделяне на данни по време на последните изслушвания пред Конгреса и ЕП.

 

Европейските органи, които миналия месец приеха най-строгия регламент за неприкосновеност на личните данни - GDPR, коментираха, че споделянето на лична информация от Facebook с производителите на мобилни телефони и друг хардуер заслужава допълнително разследване. Йоханес Каспар, ръководител на германския регулатор, който отговаря за неприкосновеността на личните данни нарече партньорствата на Facebook "безпрецедентно нарушение на законите за поверителност и доверието на потребителите". Барбара Ъндърууд, главен прокурор на Ню Йорк, от своя страна заяви, че ще разшири разследването на практиките на Facebook за работа и съхранение на данни, за да може в него да влезе и последният скандален казус.

За широкия обхват на партньорствата на Facebook с производители на смартфони, таблети, телевизорри, игрални конзоли и т.н. като Apple, Samsung и Amazon съобщи The New York Times в неделя, като информира, че най-голямата социална платформа е свалила ограничение, въведено през 2015 г., за най-малко 60 производителя на хардуер. Въпросните ограничения не позволяват на различни игри и приложения да достъпват лична информация на приятели на техните клиенти във Facebook.

"Изключително съм загрижена, че сега научаваме, че още по-лични потребителски данни са предоставени без съгласието на притежателя си", коментира Еми Клобухар, сенатор-демократ от Минесота.

Едно от най-скандалните неща в случая е фактът, че Марк Зукърбърг и други ръководители на Facebook многократно цитират ограниченията от 2015 г. като доказателство, че никоя външна компания не може отново да събира лични данни без изричното съгласие на потребителите. Сега обаче се оказва, че от Facebook не смятат хардуерните си партньори за външни компании, съгласно условията на политиката за поверителност на Facebook и съгласието на Федералната търговска комисия от 2011 г.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X