Сигурност

Основната уязвимост на САЩ е, че игнорира киберзаплахите от Русия, Китай, Северна Корея и Иран

Computer World

В края на миналата седмица се проведе ежегодната Мюнхенска конференция по сигурността, на която се събраха управляващи и експерти, за да потърсят решение на основните предизвикателства в областта. Според един от най-известните американски специалисти по външна политика Иън Бремер основната уязвимост на САЩ е, че игнорират киберзаплахите от своите противници. Експертът отбеляза, че трябва на държавно ниво да се отдели повече внимание на киберрисковете, идващи от така наречените „големите четири“: Русия, Китай, Северна Корея и Иран.

Вашингтон продължава да подценява способностите на тези държави. Един от последните примери за това е пуснатият от Северна Корея зловреден софтуер WannaCry, който засегна над 200 хил. компютърни системи в 150 страни през май миналата година. Освен това малуерът NotPetya от юли 2017, зад който се предполага, че стоят руските военни, се смята за най-скъпата кибератака в историята.

Като цяло трудно може да се определи икономическата цена на едно киберпрестъпление, но годишно повече от 1000 млрд. долара губят засегнатите страни или компании. Икономиката все повече зависи от интернет и данните, което прави инфраструктурата много по-изложена на кибератаки. Те могат да повлияят при разпределението на водните ресурси и електричеството, както и на банковите сметки и борсовите пазари.

Борге Бренде, председател на Световния икономически форум, посочи като най-опасната държава по отношение на киберзаплахите – Русия. „Тя е държава, която не само има възможности, но също така притежава желание да ги използва по начини, които наистина могат да намалят влиянието на САЩ и Запада“, подчертава Бренде.

Същевременно опасността вече не идва само от страна на няколко държави. Всеки, който има достатъчно средства да плати на киберпрестъпници, може да представлява заплаха. „Ние знаем, че руското правителство често аутсорсва тази неприятна дейност на престъпници в Русия“, коментира Бремер. А това на свой ред значително затруднява гарантирането на сигурността.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X