Сигурност

Рискът от кибератака срещу ядрени оръжия е сравнително висок, сочи доклад

Computer World

Рискът от кибератаки срещу ядрени оръжия е относително висок, се казва в изследователски доклад, публикуван от базирания в Лондон институт за международни отношения Chatham House.

От мозъчния тръст смятат, че тази опасност нараства заради продължаващите постоянни заплахи от страна на държави и недържавни групи, като отбелязват, че тоталното навлизане на дигиталните технологии в модерните оръжейни системи - особено ядрените - води до засилващи се опасения, че кибератаките могат да създадат допълнителни рискове в момент на ескалиращ конфликт.

"В периоди на засилено напрежение кибератаките срещу ядрени оръжейни системи могат да предизвикат ескалация, която да доведе до тяхното използване. Непреднамереното изстрелване може да се дължи грешно разчитане на информация или на неверни данни. Освен това, когато една система е компрометирана, не трябва да ѝ се има доверие в процеса на взимане на решения", се казва в доклада.

Като пример за това какво може да се случи изследването се позовава на доклад на в. “Вашингтон пост”, публикуван през март 2017 г., в който се казва, че САЩ са проникнали в някои ракетни системи в Северна Корея и са причинили неуспешни тестове.

"Последните случаи на кибератаки показват, че системите за ядрено оръжие също могат да бъдат обект на смущения, хакерство и саботажи чрез използването на злонамерен софтуер или вируси, които да заразят цифровите компоненти на системата", твърди още доклада на Chatham House.

Според експертите съществуват редица уязвими места и пътища, през които злонамерен човек или организация може да проникне в ядрена оръжейна система без знанието на държавата. "Човешката грешка, системните пропуски, уязвимостта и чувствителността на дизайна в рамките на веригата за доставки представляват общи проблеми на сигурността в ядрените оръжейни системи", обръща внимание анализът.

Според авторите на доклада - Бейза Унал и Патриша Луис - някои от известните методи, които могат да повлияят на процеса на вземане на решения за пускане на ядрено оръжие, включват манипулация на данни, превземане на комуникационни канали или фишинг атаки.

И двете са категорични, че една успешна фишинг атака може да “приватизира” възможността за взимане на решения, което би имало опустошителни последици, и предупреждават, че към момента кибер рисковете не са получили достатъчно внимание от страна на експертите в областта на ядрените оръжия.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X