Сигурност

Тръмп подписа закона, забраняващ Kaspersky в държавните организации в САЩ

Computer World

Във вторник американският президент Доналд Тръмп подписа закон, който забранява на правителството на САЩ да използеа Kaspersky Lab. Така се слага край на дългите усилия за изтласкването на руската антивирусна компания от федералните агенции във връзка с притесненията за руско влияние.

В закона се посочва, че никакви държавни институции нямат право да използват хардуер, софтуер или услуги, разработени или осигурени, изцяло или частично от Kaspersky Lab (или негов правоприемник); друга организация, която контролира или е контролирана от Kaspersky Lab; или организация, в която Kaspersky Lab има мажоритарен дял. Законът се прилага както за гражданските и военните мрежи.

От Kaspersky Lab заявиха, че продължават да имат “сериозни притеснения” относно закона „заради неговия подход към киберсигурността според специфичен географски регион”. В изявлението компанията изтъква, че оценява своите опции и ще продължи „да защитава своите потребители от киберзаплахи (докато същевременно) си сътрудничи глобално с ИТ общността по сигурност да се бори с киберпрестъпленията”.

Доналд Тръмп подписа закона, забраняващ на правителството на САЩ да използва софтуера на Kaspersky

Забраната беше въведена от администрацията на Тръмп още през септември и цивилните агенции трябваще да премахнат софтуера Kaspersky Lab за 90 дни.

От Kaspersky Lab многократно отрекоха да поддържат връзки с правителство на някоя държава и подчертаха, че не помагат на власти с кибершпионаж. За да отхвърли подозренията, от компанията през октомври отбелязаха, че ще предоставят софтуерния код и бъдещи ъпдейт за проверка на независими страни.

Американските власти, от своя страна, уточниха, че макар и да приветстват тази стъпка, тя няма да бъде достатъчна.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X