Сигурност

ГДБОП вече има достъп до комуникации във Viber, Facebook, Skype

Computer World

Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) вече разполага с инструменти за извличане на съдържание от популярни онлайн комуникатори като Viber, Facebook Messenger, Skype, WhatsApp и т.н., съобщи вестник „Сега“. Софтуерът за разбиване на мобилни устройства е купен чрез обществена поръчка, а информация за нея е качена на сайта на службата.

Засега не е ясно дали инструментите ще се използват за сваляне на информацията от иззети мобилни устройства или позволява и дистанционен достъп. От „Сега“ коментират, че за второто е необходимо разрешение за използване на СРС (Специални разузнавателни средства), което става със съдебно решение.

Софтуерът може да извлича SMS-и и MMS-и, ставя още ясно от документацията. Сред другите функции са показване и анализиране на записаните контакти, четене и клониране на СИМ карти и карти памет, анализиране на налични графични, видео, музикални, текстови и таблични файлове, както и анализиране на лог файлове.

В документацията е посочено, че софтуерът трябва да може да анализира над 10 хил. разновидности на мобилни устройства. Тук са включени следните видове техника - мобилни телефони, таблети, модеми, сателитни навигационни устройства (GPS), преносими музикални плейъри. В поръчката е посочено, че програмата трябва да има функция за „физическо и логическо копиране на данни от мобилни устройства“.

Търгът е обявен в началото на годината и е приключен преди десетина дни. За продукта са платени близо 18 хил. лв. без ДДС. Парите идват по линия на Норвежкия финансов механизъм по проекта "Съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност".

На търга се е явила само една фирма, става ясно от документацията. Тя е доставила продукта Oxygen Forensic Analyst, за който е единственият официален представител в България. Търговското дружество е посочено като дистрибутор на официалния сайт на компанията производител, която се намира в САЩ.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X