Сигурност

Microsoft продължава да пуска пачове за „древната“ Windows XP

Computer World

Продължава безпрецедентната активност на Microsoft при публикуването на поправки за вече неподдържани свои операционни системи, включително Windows XP. От компанията споделят, че причина за кампанията са страховете на потребителите от хакерски атаки, включително и държавно-спонсорирани такива.

Последните пачове за Windows XP, Windows 8 и Windows Server 2003, чиято поддръжка бе официално прекратена през съответно април 2014 г., юни 2016 г. и юли 2015 г., са част от продължаваща вече втори месец кампания по изчистване на бъгове в застаряващи софтуерни продукти на компанията.

През май Microsoft наруши своите установени политики и практики, пускайки поправки за споменатото трио операционни системи, за да ги защити от бързо разпространяващия криптовирус WannaCry. За сегашната активност не се посочва конкретна причина.

„Като част от нашия редовен график за актуализиране, предприехме действия за предоставяне на допълнителни критични поправки за сигурността, така че да адресираме уязвимости, изложени на (повишен) риск, във връзка с държавно-спонсорираната активност и скорошните информационни течове“, пише Ерик Доер, генерален мениджър на Microsoft Security Response Center (MSRC) в публикация на сайта на компанията.

„Поради завишения от деструктивни кибер атаки взехме решение (да публикуваме поправки за по-стари версии), тъй като прилагането на обновяванията предоставя разширена защита срещу потенциални атаки с характеристиките на WannaCrypt“, пише пък от своя страна Ейдриън Хол, която отговаря за справянето с проблеми и кризисни ситуации в Microsoft. Тя отбелязва още, че допълнителни поправки се доставят за всички версии на Windows, а не само за вече споменатите.

Обикновените потребителите на Windows 8 и XP трябва да изтеглят ръчно поправките от сайта на компанията, докато компаниите, използващи WSUS (Windows Server Update Services), SCCM (System Center Configuration Manager) или друга платформа за управляване на обновявания могат да автоматизират тяхното сваляне и инсталиране. Необходимите линкове са публикувани тук.

От Microsoft подчертават, че сегашното публикуване на пачове за остарели платформи не означава възобновяване на поддръжката и не трябва да се разглежда като отклонение от обичайните политики.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X