Сигурност

Криптовирусът Fatboy определя откупа според цената на Биг Мак

Владимир Владков

Нова схема за наемане на криптовируси, наречена Fatboy, настройва искания откуп на базата на международните обменни курсове на валутите, така че жертвите да плащат максималната „поносима“ сума.

Публикувана в рускоезичния онлайн форум Exploit, схемата Fatboy автоматично настройва искания откуп според местоположението на жертвата, пише в блога Recorded Future.

Тази пренастройка е базирана на индекса Биг Мак, създаден от сп. Economist като начин да се покаже дали официалният обменен курс на местната валута съответства на цената за определен продукт – сандвича Биг Мак на McDonald’s. Този индекс определя дали валутите са подценени или надценени на базата на цената, която McDonald определя за всяка страна.

Престъпниците, които лицензират платформите за криптовируси, обикновено сами определят размера на откупа, това е необичаен пример за автоматично настройване на сумата на базата на публично достъпна скала.

Авторът на Fatboy си партнира със своите потребители престъпници, като предлага бързо изпиране на получените от жертвите пари. Платформата дори предлага „разширена помощ“ на жертвите, така че те по-бързо да разберат как да заредят парите за откупа в Bitcoin портфейл.

„Купувачите на Fatboy RaaS си сътрудничат директно с автора на зловредния код, а не чрез външна трета страна както е при други кибер престъпни схеми. Тези партньори получават плащането веднага, след като жертвата плати откупа, добавяйки ново ниво на прозрачност в това партньорство“, пише Recorded Future.

И един показател къде е писан Fatboy: „Не работи в Общността на независимите държави“, пише още в обясненията за Fatboy в Exploit.

Network World

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X