Сигурност

Хакерска група публикува пароли за шпионски инструменти на NSA

Computer World

Разгневени заради скорошната американска атака с крилати ракети срещу военно летище Сирия, от хакерската група Shadow Brokers публикуваха пароли за инструменти, които се счита, че са използвани от Агенцията за национална сигурност (NSA). По-рано въпросните файлове бяха изложени за продажба.

Според някои експерти по сигурността групата е възможно да е свързана с Русия. Инструментите, които за пръв път бяха публикувани през януари, са предназначени са шпиониране на компютърни системи, работещи под Windows.

Интересно е да се отбележи, че дни преди инагурацията на президента Доналд Тръмп на 20 януари, Shadow Brokers обявиха своето разпускане. Именно това в голяма степен доведе до подозренията за възможни връзки с чужди разузнавателни служби, изпълнявали операции по време на американските избори.

Shadow Brokers станаха популярни след като през август миналата година публикуваха хакерски инструменти за атаки срещу рутери и защитни системи, които по техни думи са разработени от т.нар. Equation Group – екип за кибершпионаж в NSA. Групата обнародва примерни файлове и организира публично наддаване с цел тяхната продажба.

„Бърз преглед на публикуваните от Shadow Brokers инструменти на NSA показва, че те далеч не са пълна библиотека, но въпреки това тяхното количество е достатчъно, така че в агенцията бързо да разберат откъде е изтекъл пакетът и как са го загубили“, коментира в Twitter бившият сътрудник на NSA – Едуард Сноудън. „Ако не могат, то би било скандално“, добавя още той.

Ракетната атака от миналата подразни Русия, която е съюзник на сирийския президент Башар Асад, и сегашните действия на хакерската група вероятно ще подхранят подозрения за връзки между нея и чужди разузнавателни служби.

От самата Shadow Brokers отричат наличие на подобни връзки, коментирайки, че „ако бяхме руснаци, щяхме да присъстваме в американските докладите за руски хакерски атаки“.

От самата Агенция за национална сигурност на САЩ засега не са коментирали ситуацията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X