Сигурност

iCloud на Apple съхранява изтрити потребителски данни

Computer World

Apple продължава да съхранява история на сърфирането в интернет, дори потребителят изрично да е я е изтрил от своето устройство, съобщават от руската фирма за ИТ сигурност Elcomsoft. Там са забелязали, че „изтритите“ в бразузъра Safari данни продължават да съществуват в облачната услуга iCloud.

„Всъщност установихме, че имаме достъп до история на потреблението за над година назад във времето“, пише Владимир Каталов, главен изпълнителен директор в компанията в блог пост.

Целта на прехвърлянето на подобни данни на облачната услуга на Apple е те да бъдат достъпни от всички устройства, които ползва потребителят. От Elcomsoft са установили, че при заявка те да бъдат изтрити системата не ги премахва, а само ги прави невидими. Разкритието е направено чрез продукт на компанията наречен Phone Breaker, предназначен за извличане на данни от iCloud например за нуждите на полицейски разследвания.

Съхраненото копие на списък с посетените от потребителя сайтове със сигурност може да е „безценно при наблюдение и разследвания“, споделя Каталов. Не е ясно обаче, дали от Apple са наясно че услугата им се държи по този начин или това е грешка.

От Apple не са били достъпни за коментар веднага след публикуването на информацията, но според Elcomsoft от компанията са започнали да изтриват тези данни. По думите на Каталов обаче възможно е информацията да е премествана на други сървъри, така че да не е достъпна отвън.

Преди време Elcomsoft алармира, че iCloud съхранява списък с проведените от потребителя телефонни разговори, без да е налице изрична опция за изключване на такова синхронизиране. Тогава от Apple коменираха, че функцията е създадена с цел удобство на потребители, ползващи по няколко устройства.

Синхронизацията на списъка с посетени сайтове може да бъде изключена в самия iCloud.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X