Сигурност

HPE купи компанията за ИТ сигурност Niara

Computer World

Hewlett Packard Enterprise (HPE) придоби Niara, млада компания, използваща машинно обучение и анализи на големи данни от корпоративни комуникации за откриване на заплахи защита на потребителите. Финансовите условия на сделката не се съобщават.

Niara работи в областта на анализите на поведението на потребители и устройства (User and Entity Behavior Analytics, UEBA). Нейният софтуер разчита на базови модели на поведението на хората и машините, ползващи корпоративната мрежа, следейки за аномални и непостоянни активности, които биха могли да означават заплаха за сигурността. От там посочват, че решението им може да засича компрометирани потребители, системи или устройства чрез агрегация и сравняване на дори най-малките промени при използването на ИТ ресурси.

По думите на Кирти Мелкоте, старши вицепрезидент и генерален мениджър на HPE Aruba (както и коосновател на Aruba Networks) решенията на Niara позволяват намаляване на времето, необходимо за проучване на даден инцидент, от до 25 часа, при работа на ръка, до по-малко от минута. Бившата Hewlett Packard придоби специализирана в областта на безжичните комуникации Aruba през 2015 г.

Софтуерът за анализ на поведението на новопридобитата компания ще бъде интегриран в продукта ClearPass Policy Manager на Aruba. Решението представлява платформа за управление на достъпа до мрежови ресурси в зависимост от ролята на потребителя или използваното устройство. Целта, по думите на Мелкоте, е превенция на заплахи в жични и безжични среди, както и в Интернет на нещата (IoT).

За главния изпълнителен директор, Шрирам Рамчандран, и вицепрезидента отговарящ за инжеринга, Прасад Палкар, както и за няколко други специалисти от Niara сделката е нещо като завръщане у дома. Те са част от екипа, разработил основните технологии в операционната система ArubaOS.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X