Сигурност

Свързаните устройства – цели на кибер престъпниците през 2017 г.

Computer World

Експлозивен ръст на т.нар. криптовируси (ransomware) отчита Trend Micro през изминалата 2016 г. Междувременно цели на DDoS атаки пък все по-често ще бъдат устройства от Интернет на нещата (IoT).

Широкият набор от методи за доставка на информация, развитото шифроване, както и класическите схеми, основани на страховете на потребителите, са превърнали искането на откуп за заключено съдържание в дойна крава за кибер престъпниците. През миналата година дори са се появили криптовируси, предлагани под формата на услуга. Попадналите в свободно разпространение програми пък са довели до появата до множество нови версии, като общия ръст на ransomware софтуера за периода януари-декември 2016 г. е 400%.

През настоящата 2017 г. се очаква ръстът да е около 25 на сто. Oт Trend Micro подчертават, че най-високата точка на популярността на криптовирусите е билa през 2016 г. Намаляващите проходи ще накарат престъпниците да използват иновативни методи за доставка на софтуера и да разширяват обхвата на жертвите и платформите. През започващата година се очаква по-масово разпространение на подобни атаки и в сферата на мобилните устройства.

Очаква се провеждане на комбинирани атаки, където паралелно с кражбата на информация ще бъдат внедрявани инструменти за криптиране и изнудване. Така престъпниците ще могат да максимизират печалбите си, продавайки откраднатата информация на черния пазар и получаване на „откупи“.

През 2017 г. все по-често цели ще бъдат устройства от Интернет на неща. От Trend Micro очакват кибер престъпниците да използват софтуер като Mirai за провеждане на масови DDoS атаки. Уеб услуги, медии, корпоративни и политически сайтове ще бъдат заливани с HTTP трафик с цел печалба или като форма на протест. От компанията подчертават, че е твърде вероятно производителите на IoT устройства да успяват да реагират навреме за предотвратяване на подобни инциденти.

Не на последно място се предвижда и ръст при т.нар. BEC (Business Email Compromise) атаки, насочени към служители на компании. Този метод е особено лесен, като средната печалба на успешна атака е около 140 хил. долара. За следващите 2 г. общите загуби в резултат на BEC атаки ще възлизат на около 3 млрд. долара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X