Сигурност

ЕС регламентът за защита на личните данни изисква нови бизнес процеси

Владимир Владков

Няколко нови решения, включително Enterprise Vault™ 12, Data Insight 5.1 и Information Map разработени от Veritas, ще осигурят на компаниите необходимата видимост към неструктурираните им масиви от данни. Целта е компаниите да могат по-лесно да отговорят на новия Европейски регламент за защита на личните данни, приет наскоро от Европейския парламент. Регламентът ще влезе в сила през май 2018 г., т.е. компаниите разполагат с 2 години, за да се подготвят. Това означава, че трябва да познават данните, с които разполагат, в това число и т.нар. „тъмни данни“, данни, съхраняват на фирмените сървъри или в облачни платформи.

Василе Аникулаесей, изпълнителен директор на Veritas за Централна и Източна Европа.

Според Veritas новият Европейски регламент цели да актуализира защитата на личните данни с оглед съвременните количества от информация, които се генерират, и облачните услуги. „Същевременно той ще превърне защитата на данните във фундаментално право, което се регулира еднакво в цяла Европа, обясняват от Veritas. - Всяка компания, която обслужва клиенти на европейския пазар и събира лични данни, е задължена да спазва това законодателство, включително фирми, базирани извън Европа. При сериозни нарушения се предвиждат глоби в размер на до 4% от годишните приходи на организацията в световен мащаб, или 20 млн. евро, в зависимост коя от двете суми е по-голяма“, допълват от Veritas.

„Това е най-голямата промяна в закона за защита на личните данни през последните 20 г. Частните лица и бизнес организациите ще могат да се възползват от ясни правила, съобразени с дигиталната ера, в която живеем, както и по-високо ниво на защита“, коментира Василе Аникулаесей, изпълнителен директор на Veritas за Централна и Източна Европа.

„Всяка компания, която работи с лични данни на хора, живеещи на територията на ЕС, ще бъде задължена да преразгледа процесите си за управление на информацията. Във Veritas искаме да им помогнем да възвърнат контрола над информацията, с която разполагат, както и да им предоставим по-голяма видимост и разбиране, за да отговорят на европейския регламент“, допълва Аникулаесей.

Във връзка с новия регламент Veritas Technologies е доразвила своите решения за анализиране на неструктурираните бази данни Information map, за подсигуряване и мониторинг на управлението на данни Data Insight 5.1 и за автоматично класифициране на данни Enterprise Vault 12

Облачното приложение Information map събира метаданните от NetBackup и ги визуализира, като позволява на потребителите да идентифицират по-лесно рисковите звена, както и да отсеят ценната от безполезната информация във файловете, които съхраняват. NetBackup, от друга страна, е решение за бекъп и възстановяване на цялата ИТ инфраструктура, независимо дали платформата е виртуална, физическа или облачна.

Data Insight 5.1 анализира неструктурираните данни и достъпа до тях през различните платформи от потребителска гледна точка, а Enterprise Vault 12 предоставя централизирана система за класифициране, която улеснява отсяването на ценната от безполезната информация. Софтуерът автоматично класифицира полученото съдържание под формата на електронна поща, файлове, SharePoint, съобщения и социални мрежи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X