Сигурност

50% от жертвите на криптовируси са склонни да платят откуп

Computer World

Александър Главчев

Т.нар. криптовируси (ransomware) добиха особена популярност през последните години. Най-общо казано, след като попадне в устройството на жертвата, този тип зловреден софтуер криптира информацията в нея и изисква от потребителя откуп, за да си я върне.

Българската компания Centio, работеща в сферата на информационната сигурност, организира среща с журналисти, тема на която бе именно този тип атаки. По думите на Спас Иванов, търговски директор във фирмата, определението „атака” е съвсем подходящо в много от случаите, при които се стига до инфектиране с криптовируси. Ако в началото на тяхната история престъпниците са разчитали на масово разпратени съобщения (спам) по електронната поща, то сега често се

таргетират точно определени компании,

като България не е изключение от тенденцията.

“Наблюдаваме изключително грамотно написани съобщения на български език, които заблуждават потребителите”, обяснява Иванов. От фирмата споделят за случаи за фалшиви съобщения за пристигнали пратки на някоя от местните куриерски фирми.

Сред случаите на насочени атаки пък са например мейли със заразени документи – например фалшиви CV-та, изпращани до мениджъри, отговарящи за човешките ресурси в местни компании.

Редно да се отбележи, че самото заразяване обикновено става на два етапа. Описаните фалшиви съобщения обикновено съдържат троянец, който на свой ред изтегля криптографския инструмент.

Средната искана сума за кибер откупи в момента е 0,99 биткойна (1 биткойн варира между 490 и 500 долара). Криптовалутата се радва на такъв интерес от страна на престъпниците, тъй като е трудна за проследяване.

Също така все по-често срещан подход е исканата сума да се увеличава с течение на времето, например на всеки 24 часа. Целта да се използва първоначалната паника и жертвите да бъдат принудени да платят, преди да са се успокоили и да са помислили трезво.

„Не плащайте, не финансирайте организираната престъпност”,

съветва Спасов. По думите му често след получаване на откуп настина достъпът до файловете бива възстановен. Разбира се, гаранции за това никой не може да даде.

„Изледвания показват, че почти половината заразени са склонни да платят откуп”, споделя още специалистът. Същевременно често спасение има. В мрежата са налице напълно безплатни декриптори за най-популярните криптовируси.

Също така трябва дебело да се подчертае, че

няма безопасни платформи и операционни системи.

Битуващото схващане, че за Mac OS няма заплахи е напълно погрешно. „Дори нещо повече, престъпниците често считат потребителите на Apple устройства за по-платежоспособни“, подчертава Спасов.

Мобилните устройства също могат да станат жертви на криптовируси. Всъщност първият в историята подобен зловреден софтуер е именно за платформата Android.

Потребителите на iOS могат да са малко по-спокойни, тъй като нивото на контрол в магазина за приложения на Apple е доста по-стриктно. Въпреки това, съвсем наскоро нашумя случай за първия заразен софтуер, преминал през проверките на компанията.

Съвети

Бдителността на потребителите е основната защита от криптовируси. Съмнения у потребителите трябва да будят например съобщения за пратки, без те да са поръчвали нищо.

Наличието на антивирусен софтуер също е много препоръчително, но от не по-малко значение е и неговата настройка. Всяко решение си има специфики и режимът по подразбиране често не осигурява максимална защита срещу подобни атаки.

За корпоративна среда специалистите обикновено считат, че колкото по-малко привилегии имат потребителите, толкова по-малък е шансът за пробиви.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X