Сигурност

106 зловредни програми атакуват компаниите всеки час

Computer World

48 пъти са се увеличили вредоносните програми, атакуващи предприятията през миналата година,  констатират от израелската компания Check Point Software Technologies в своя доклад Secutiry Report 2015. Според него всеки час органиациите са атакувани от 106. През 2013 г. компанията отчете 2,2 заредждания зловреден софтуер ежечасно. От там обаче допълват, че много по-значителна заплаха представляват т.нар. “Zero day” атаки, при които престъпниците се възползват от пробойни, за които разработчиците на корпоративни софтуерни решения все още не знаят.

Продължава използването на ботове за разширяване на мрежите и разпространението на вредоносни програми. През 2014 г. 83% от изледваните от Check Point компани са били заразени с ботове, имащи възможност да обменят данни  с командни сървъри.

Слабо звено в корпоративната безопасност са мобилните устройства. Според доклада в организациите, където се използват над 2 хил. смартфони и таблети е налице 50% вероятност, че поне шест от тях са избрани от киберпрестъпници като цел за провежване на атаки.

72% от запитаните ИТ специалисти са съгласни, че основната и най-сложната здача е опазването на корпоративната информация. 67 на сто пък пососчват, че на второ място в тази класация са именно персоналните устройства на служителите.

Според изследването 96% от запитаните компании през 2014 г. са използвали поне едно приложение с повишен риск (като такива за обмен на файлове например), което е с 10 пункта повече спрямо 2013 г. От Check Point са открили съшо така, че всеки час в компаниите се лсучват по 12,7 събития, свързани с приложения с повишен риск. Това предоставя на киберпрестъпниците допълнителни възможности за проникване корпоративната мрежа.

Външните заплахи обаче не са единсвтените, поставящи под риск корпоративните данни. Действия вътре в корпоративната мрежа могат лесно да доведат до подобен резултат. Според Check Point 81% от анализираните компании са пострадали от инциденти, свързани с изтичане на данни. Година по-рано тези органзиации са били 41 на сто.

Докладът на Check Point е наличен тук.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X