Сигурност

ENISA: Единният дигитален пазар би повишил БВП на ЕС с €500 млрд. годишно

Computer World

Тихомир Иванов

Ако единният европейски дигитален пазар стане факт, това би повишило брутният вътрешен продукт на Европейския Съюз с близо €500 млрд. годишно. Това заяви Греъм Купър, ръководител на отдела за връзки с обществеността в ENISA - Агенцията за мрежова и информационна сигурност в ЕС (доскоро Европейска агенция за мрежова и информационна сигурност) по време на презентацията си “Европейските приоритети в информационната сигурност” на 12-ото издание на международната конференция по информационна сигурност и съхранение на данни, проведено на 26 септември в София.

Конференцията бе организирана от ICT Media и ISACA Sofia Chapter със съдействието на Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Държавна агенция "Национална сигурност". Събитието се осъществи и със специалното съдействие на ЕСИ Център Източна Европа. Генерални партньори на форума бяха ACT Sofia/Check Point, HP и Symantec, а официални партньори – Aкat Technology, Atos, BMG/Escom Bulgaria, EMC, Intracom Bulgariа, Lirex.com, Novell Suse & NetIQ, Rittal, Stemo/NetApp, Telelink и VIVACOM.

Все още твърде много бариери пречат на свободното международно движение на онлайн услуги и забавление. Затова и пред ЕС стои важната задача да проправи пътя към единен дигитален пазар. Целите на това начинание са да бъде подсилен бизнесът със сваляне на музика, да бъде установена единна зона за онлайн плащания и да бъде подобрена киберзащитата на потребителите в рамките на съюза.

“Ако пълният им потенциал на покупките и трансакциите в Интернет бъде реализиран, това би означавало огромен ръст за европейската икономика - каза Греъм Купър. - Особено сега, когато има голяма необходимост от това. Едно от съобщенията, които ние и Европейската комисия искаме да разпространим е, че, ако постигнем този пазар, ако насърчим потребителите да участват в него активно и да се възползват от икономическите и социалните аспекти на киберпространството, можем наистина да подсилим икономиката.”

Греъм Купър изтъкна, че сега е много важно да бъде изградено силно доверие и увереност у хората в ЕС в няколко ключови сфери, за да можем да достигнем до единен дигитален пазар. Това са онлайн банкирането и пазаруването, боравенето с лична информация и справянето с измами. Данните на ENISA показват, че повече от един на десет потребители в ЕС са били жертва на онлайн измама поне веднъж.

Стратегията за киберсигурност на Европейския съюз,

която е свързана с постигането на единен дигитален пазар, включва ключови принципи, които ръководят международния подход. Един от тях е, че фундаменталните ценности на ЕС трябва да бъдат прилагани по еднакъв начин както във физическия, така и в дигиталния свят. Също така фундаменталните права, свободата на словото и адекватното опазване на личните данни и личното пространство трябва да бъдат защитавани и Интернет трябва да е достъпен за всички потребители в съюза. В допълнение дигиталният свят трябва да е субект на демократично и ефикасно управление и сигурността е необходимо да е споделена отговорност.

Пред стратегията има пет ключови цели: да постигне киберустойчивост (cyber resilience); драстично да намали киберпрестъпността; да доведе до разработването на политика и възможности за киберотбрана, свързани с Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО), която е основен елемент на Общата външна политика и политика на сигурност на Европейския съюз; да доведе до създаването на индустриални и технологични ресурси за киберсигурност; и да установи единна международна политика за киберсигурност в ЕС, която да е в унисон с фундаменталните ценности на съюза.

Що се отнася конкретно до киберустойчивостта,

тази концепция допуска, че пробиви в защитата ще се случат, затова и е необходимо определено ниво на устойчивост, на гъвкавост спрямо евентуални атаки. Както казва Алан Калдър, СЕО на британската компания IT Governance, “кибератаките ще се случат и киберпрестъпниците няма да изчезнат. Дали ще ви нападнат не е въпрос на “ако”, а на “кога”. Киберустойчивостта означава, че системите и процесите на една организация са гъвкави спрямо външни атаки или природни бедствия.”

В сферата на киберустойчивостта Европейската комисия изисква от ENISA да помага на страните-членки в разгръщането на тази концепция на национално ниво и да подкрепя тези държави и институциите на ЕС при провеждането на упражнения, свързани с инциденти на паневропейско ниво, сподели Купър. Също така Комисията иска от Агенцията в рамктие на тази година да предложи пътна карта за т. нар. “Network and Information Security Driving Licence” - доброволна сертификационна програма за специалисти по мрежова и информационна сигурност. През 2014 г. пък ENISA, отново по инициатива на ЕК, ще участва в организацията на “шампионат по киберсигурност”, в рамките на който студенти ще се състезават с решения за мрежова и информационна сигурност.

Друга важна инициатива, която ENISA организира, е

Европейският месец на киберсигурността,

който ще се проведе през октомври. В събитието ще участват 26 страни от Европа, включително България, както и една африканска държава - Нигерия. Това ще е второто издание на инициативата, която дебютира през октомври 2012 г.

Целта на кампанията е да промотира киберсигурността сред гражданите, да промени и актуализира техните представи за киберзаплахите и да предостави съвременна информация в тази сфера чрез образователни инициативи и споделяне на добри практики.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X