Сигурност

Хакери откраднаха данните на 2,9 млн. клиенти на Adobe

Computer World

Хакери са проникнали във вътрешната мрежа на Adobe Systems и са си присвоили данните за 2,9 млн. потребители, както и сорс кодовете на някои от продуктите на компанията. Според Брад Аркин, директор по сигурността, екип на софтуерния разработчик е открил “сложни атаки”, които са се случили “много скоро”.

Нарушителите са успели да достигнат лични данни криптирани пароли и криптирани номета на банкови карти. Според Аркин за момента няма данни за декриптирани номера на банкови карти от системите на Adobe.

Според разследване, провеждано в компанията, хакерите са изтрили данните на някои клиенти между 11-и и 17-и септември. Засега не е ясно дали краждата на потребителски данни и сорс кодове са дело на едни и същи хора.

В момента компанията сменя паролите на засегнатите клиенти и уведомява онези, чиито данни за кредитни дебитни карти са били засеганти от взлома. Adobe предлага на потребителите си от САЩ едногодишно безплатно членство с услуга за следене на подозрителни финансови активности. Също така разработчикът е уведомил банките, обработващи плащанията на клиентите му и работи с външни партньори и правоприлагащите органи.

По думите на Аркин хакери са имали достъп до много от сорс кодовете на продукти на компанията. Засега обаче се публикуват имената само на някои от тях – Adobe Acrobat, ColdFusion и ColdFusion Builder. По всяка вероятност този инцидент се е случил по-рано – в началото на август и засега няма данни за повишен риск за потребителите.

Това не е първият подобен случай в Adobe. През миналата година хакери проникнаха във вътрешните компютърни системи на компанията и имаха достъп до сървъра, отговарящ за дигитално маркиране на оригинален софтуер и използваха получените данни за дигитално маркиране на зловреден код.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X