Сигурност

Хакнаха форума на Ubuntu

Computer World

Хакери са успели да получат неоторизиран достъп до Ubuntuforums.org на 20 юли и са се сдобили с имейл адреси, потребителски имена и криптирани пароли, съобщи Canonical. Сайтът ще бъде недостъпен, докато не бъде защитен от повторна такава атака, заяви Джейн Силбър, CEO на компанията Canonical, която разработва операционната система с отворен код Ubuntu Linux.

Достъпените криптирани пароли са били и „осолени“, т. е. имат допълнителна защита, която още повече затруднява тяхното разгадаване. Въпреки това Canonical препоръчва на потребителите да променят паролите си.

Започнахме процеса по уведомяването на потребителите, чиито данни са били компрометирани – посочи Силбър. – Продължаваме да разследваме точно как хакерите са успели да получат достъп и работим с доставчици на софтуер, за да адресираме този проблем.“

Според съобщение, което се отваря в момента при опит за зареждане на Ubuntuforums.org, първите данни за нападение на сайта са получени през 20:11 ч. Координирано универсално време (UTC) на 20 юли. Около 4 мин. по-късно сайтът вече е офлайн.

Засега няма данни за проникване в други сайтове, свързани с Ubuntu или Canonical, добави Силбър.

IDG News Service Сидни

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X