Сигурност

B2B International: От организациите най-често изтичат клиентски и финансови данни

Computer World

При загуба на корпоративни данни най-често се губи информация за клиенти и за финансови данни, показва проучването Global IT Security Risks 2012 на B2B International, проведено в сътрудничество с Kaspersky Labs. Всяка от категориите е засегната в 36% от случаите. Веднага след тях се нарежда информация за служителите, която бива изгубена или открадната в 31% от случаите.

Проучването включва 3300 ИТ специалисти от малки, средни и големи предприятия в 22 страни по света.

Причините за изтичането на данни може да са както външни, така и вътрешни. 35% от ИТ специалистите потвърждават, че техните компании са загубили данни след заразяване със зловреден софтуер, като това е най-често срещаната външна заплаха. Следващите най-често срещани причини са атаките по е-поща (21%) и чрез фишинг (17%). Що се отнася до вътрешните заплахи, загубата на важни данни често са следствие от уязвимостта на фирмения софтуер (25%), от която се възползват кибер престъпниците, за да заразят компютрите на своите жертви.

Висок процент от изтичането на данни се извършва през мобилните устройства: 23% от интервюираните посочват загуба на данни, а 15% – кражбата на мобилно устройство като причина за посегателство върху данни. В 13% от случаите важна информация попада в чужди ръце поради небрежност, например като се изпращат съобщения на погрешен имейл адрес.

„Спектърът на киберзаплахите, водещи до загуба на данни, демонстрира колко важно за всяка компания е установяването на защита на много равнища – коментира Пьотр Меркулов, главен продуктов директор в Kaspersky Labs. – Ефективното решение за корпоративна сигурност трябва да защитава както от външни, така и от вътрешни заплахи, като се използват правилните инструменти за целта: технологии за борба със зловредния софтуер, политики за корпоративна сигурност, методи за предотвратяване на изтичането на данни, инструменти за контрол и много други характеристики.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X