Сигурност

IDC: 78% от пиратския софтуер, свалян от сайтове и P2P мрежи, съдържа шпионски софтуер

Computer World

Ново проучване, поръчано от Microsoft и проведено от IDC, показва, че 45% от пиратския софтуер, който не идва заедно с компютъра, идва от Интернет. Цели 78% от този софтуер, свалян от уеб сайтове или P2P мрежи, съдържа шпионски софтуер или следящи бисквитки, а 36% съдържа троянски коне и опасен рекламен софтуер.

Проучването на IDC е озаглавено „Опасният свят на фалшифицирания и пиратски софтуер“ (Dangers of Counterfeit Software) и беше представено официално днес като част от „Играй на сигурно“ (Play It Safe) – глобална инициатива на Microsoft, която им за цел да привлече вниманието към въпроси, свързани със софтуерното пиратство.

В проучването са интервюирани 2077 потребители и 258 ИТ мениджъри и главни информационни директори в Бразилия, Китай, Германия Индия, Мексико, Полша, Русия, Тайланд, Великобритания и САЩ. Анализирани са 270 уебсайта и P2P (peer-to-peer) мрежи, 108 софтуерни изтегляния и 155 CD/DVD-та.

Другите основни изводи от проучването показват, че 64% от познатите на респондентите, използвали фалшив софтуер, са имали проблеми със сигурността, а в 45% от случаите фалшивият софтуер е забавял работата на компютрите или е трябвало в крайна сметка да бъде деинсталиран. Също така 48% от анкетираните са отбелязали, че най-големият им проблем при използването на фалшив софтуер е загубата на данни, а 29% са загрижени най-много за последствията от кражбата на самоличност.

Изследването показва още, че в резултат на заразяванията със зловреден софтуер, скрит в пиратски софтуер, потребителите ще изразходят 1,5 млрд. часа и $22 млрд., за идентифициране и възстановяване от негативното въздействие, а компаниите ще трябва да отделят $114 млрд. за справяне с последиците от кибератаки.

„В основата на киберпрестъпленията е подправеният оригинален софтуерен код, който фалшификаторите слагат заедно със злонамерен софтуер – коментира Дейвид Фин, младши главен юрисконсулт в центъра за борба с киберпрестъпността на Microsoft. – Част от този зловреден софтуер записва всяко натискане на клавиш. Това позволява на киберпрестъпниците да откраднат лична и финансова информация на жертвата или дистанционно включва микрофона и видео камерата на заразения компютър, като по този начин киберпрестъпниците подслушват заседателни зали и спални. Най-добрият начин да се избегнат последствията от този зловреден софтуер е, когато си купувате компютър, да се търси оригинален софтуер.“

„Българският потребител развива все по-осезаема нетърпимост срещу посегателствата върху правата му, осъзнавайки, че рисковете, произхождащи от използването на нелицензиран софтуер са не само от правно, но и от техническо естество – коментира и Велизар Соколов, юридически представител на BSA (Сдружението на издателите на бизнес софтуер) за България. – Именно затова и BSA, и ние, като юридически представители на софтуерния алианс в България, проведохме поредната информационна кампания под наслов „Лицензирай спокойствието си“, която цели да подпомогне бизнеса да оптимизира разходите си за придобиването на лицензирани компютърни програми и предотврати правните и технически рискове, свързани с използването на пиратски софтуер. Това е поредната инициатива на BSA за създаването на една благоприятна и конкурентоспособна бизнес среда в страната.“

Официaлният доклад на IDC изследва и нивото на софтуерните инсталации, които потребителите правят независимо на работните си компютри, което се оказва друг метод за въвеждането на незащитен софтуер на работното място. Едва 38% от ИТ мениджърите казват, че са наясно с тези действия, докато 57% от служителите признават, че инсталират личен софтуер на офис компютрите си. Обезпокоителното е, че анкетираните са заявили пред IDC, че само 30% от софтуера, инсталиран на работните им компютри, е бил безпроблемен. 65% от ИТ мениджърите са съгласни, че инсталираният от служителите софтуер увеличава рисковете пред сигурността на тяхната организацията. За мнозина в бизнеса това може да попречи сериозно на усилията за предоставянето на сигурна работна среда за компаниите.

„Нашето изследване е недвусмислено: крият се много опасности за потребителите и компаниите, които използват фалшив софтуер – заяви Джон Ганц, главен изследовател в IDC. – Някои хора избират фалшиви продукти, за да спестят пари, но зловредният софтуер в крайна сметка натоварва финансово и емоционално и крайните потребители, и бизнеса.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X