Сигурност

Вече и Yahoo предлага SSL връзка за имейл услугата си

Computer World

Yahoo започна да предлага на потребителите на електроната си поща опцията да използват защитена връзка Secure Sockets Layer (SSL). Така компанията най-сетне догонва по този параграф Google и Microsoft, които от няколко години имат такива предложения за Gmail и Hotmail (Outlook.com).

Закъснението на Yahoo в предоставянето на SSL за имейл сесии бе критикувано редица индустриални наблюдатели, които твърдят, че тази връзка пречи на хакерите да достъпват трафика на потребителите, изпращан през Wi-Fi мрежа.

Затова и от Electronic Frontier Foundation, които през ноември изпратиха писмо до Yahoo, настоявайки за SSL, сега похвалиха компанията заради решението й. „Наистина се радваме, че Yahoo започва 2013 г., като позволява на потребителите на Yahoo Mail да използват HTTPS за достъп до своите имейл акаунти по сигурен начин“, коментираха от фондацията.

HTTPS комуникационен протокол, който стои върху SSL, за да добави защита към стандартната HTTP комуникация.

След като и Yahoo вече предлага SSL връзка, AOL остана единственият голям имейл доставчик в САЩ, който все още не осигурява такава опция.

Според Честър Визниевски, старши съветник по сигурността в Sophos, всички уеб услуги, изискващи влизане с потребителско име и парола или други данни, трябва автоматично да предоставят HTTPS връзка. „Неприемливо е през 2013 г. някой да предлага нещо, където трябва да се логнете без SSL/TLS – коментира той в е-писмо. – Не трябва да е опция, а да е задължително.“

CSO САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X