Сигурност

Google предупреждава потребителите за зловреден код в компютрите им

Computer World

Търсачката на Google започна да предупреждава някои от потребителите си за зловреден код на техните компютри, след като в компанията са открили необикновен трафик при търсенето, идващ през малък брой посреднически сървъри (проксита). От Google обясниха в блог, че конкретен зловреден код кара инфектираните компютри да изпращат трафик към Google през прокситата.

Затова търсачката вече чрез предупреждава потребителите, чиито машини са засегнати. Известието гласи, че компютърът е заразен със софтуер, който прихваща връзката на потребителя с Google и други сайтове, пише в блога Дамиан Меншер, инженер за сигурността в компанията.

В Google са открили необикновения трафик по време на рутинна поддръжка на един от центровете си за данни. След последвало сътрудничество с инженери в областта на сигурността от няколко компании, които изпращат модифицирания трафик, в Google са преценили, че компютрите с такова поведение са заразени с определен вид зловреден код, за който обаче уеб гигантът не дава детайли.

Мисля, че това, което Google прави, трябва да се аплодира, тъй като всяко нещо, което предупреждава потребителите за истински заплахи от зловреден код, е добро – коментира Греъм Клули, старши технологичен консултант в Sophos – Но е жалко и неизбежно, че има възможност киберпрестъпниците да имитират предупреждението на Google и да насочват потребителите към опасни даунлоуди.“

Но само това не трябва да спира Google да генерира предупреждения, когато смята, че е засякла проблем в сигурността, добавя Клули.

IDG News Service Бангалор

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X