Роботика

Меки роботи ще могат да се ориентират с помощта на чувствителна кожа

Александър Главчев

Специалисти от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ създадоха мека роботизирана ръка, можеща сама да следи за положението си в пространството, използвайки за целта само данни от нейната сензорна "кожа".

Роботът попада в категорията "меки" - създаден е от еластични материали, които са по-безопасни за хората и предлагат адаптивност и устойчивост на външни въздействия. За подобни машини са по-трудно се създават системи за самоуправление поради по-големия на степените на свобода.

По-рано разработчици се опитваха да осигурят автономност на подобни роботи чрез система за регистрация на движенията, използваща многобройни камери. От MIT обаче са реализирали по-практичен подход, снабдявайки манипулатора със силиконова "кожа", притежаващ пиезорезистивни свойства. С други думи електрическото съпротивление на материала се променя при неговото разтягане и отпускане.

Самият манипулатор напомня хобот, който се задвижва чрез сгъстен въздух. Изследователите са записали показанията на сензорната кожа в различни негови положения и са ги съпоставили с данните от външни сензори. На базата на това е създаден модел, който може да определи положението на манипулатора само по показанията на пиезодатчиците.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X