Роботика

Sprint показа интелигентен хуманоиден робот с 5G свързаност

Владимир Владков

XR-1 – революционен хуманоиден робот, създаден от CloudMinds Technology, посрещаше и разговаряше с гостите на щанда на щатския оператор Sprint на Световния мобилен конгрес в Лос Анджелис. XR-1 е сред първите хуманоидни роботи, които разполагат с облачно базиран изкуствен интелект, комерсиалната 5G услуга True Mobile на Sprint и патентована технология за хващане, контролирана от компютърно зрение, за обслужващи роботи, които разчитат на човешки оператор за постоянно обучение.

"Като цяло интелигентните облачно базирани роботи "рисуват" една жизнена картина на онова, което ултраниската латентност на 5G, изключително високите скорости и по-мащабният обхват на 5G могат да осигурят за драстично подобряване на времето за реакция и създаване на цяла нова вселена от приложения, заяви казва Бил Хуанг, основател и изпълнителен директор на CloudMinds. - Чрез контролираното от зрението хващане и възможността да изпълняват по-сложни задачи, XR-1 поставя основа за още по-широк спектър от интелигентни съвместими облачни услуги - от колесни форми до двукраки роботи."

XR-1 е изключително интелигентен, ориентиран към услугите, хуманоиден робот, представляващ ново ниво на технологично развитие и комерсиализация в областта на интелигентната роботика. Сред иновативните технологии, които вдъхват живот на XR-1, са:

- Облачна интелигентност, сътрудничество с хора:
Cloud Brain –
HARIX (от Human Augmented Robotics Intelligence with eXtreme Reality) - Cloud Brain е хибридна оперативна платформа. Наблюдавана от човек, тази изключително мащабируема система може да обслужва многобройни роботизирани "мозъци", едновременно. Обработка на зрението, обработка на естествен език, роботизирано управление на движенията, управлявано от зрението хващане с роботизираните ръце и манипулиране с тях са част от възможностите, интегрирани в платформата.

Nerve Network (ултразащитена интранет мрежа): Критичните за мисията решения изискват безпрецедентни нива на сигурност - от чипа до облака. Virtual Backbone Network (VBN) съчетава високопроизводителна и с малка латентност фиксирана и мобилна мрежова технология, блокчейн, както и други иновации за управление на облачната роботика чрез свързаност, която е напълно изолирана от интернет и гарантира максимално ниво на сигурност.

- Чрез технологията Smart Compliant Actuator (SCA), която осигурява възможности за прецизно захващане на малки предмети, съчетана и с платформата Cloud Brain/HARIX роботът XR-1 може да изпълни много сложни задачи - от удар с юмрук до нанизване на конец в игла, хващане на малки предмети и др.

XR-1 има над 30 интелигентни стави, вградени в тялото, което му позволява да извършва прецизни движения и манипулации. Корпусът на робота има централно устройство за управление, което контролира всички интелигентни стави и сензори, както и контролер на робота, който свързва робота с платформата Cloud Brain / HARIX чрез защитена невронна мрежа.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X