Роботика

Стартъп залива с автономни роботи за доставки университетските кампове в САЩ

Иван Гайдаров

Starship Technologies е компанията, която измисли категорията роботи за доставки, движещи се по тротоарите, и към днешна дата може да се похвали, че е извършила над 100 000 търговски доставки от името на свои клиентите, съобщава интернет изданието Techcrunch. Постижението идва, след като Starship успя да си набави инвестиции в размер на 85 милиона долара. През юни 2018 г. компанията също успя да генерира средства в инвестиционен кръг - 25 милиона долара. В този момент компанията внедрявана услугата си за пръв път в университет, като броени месеци по-късно вече има планове да я предложи в още над 100 университетски кампуса през следващите две години.

"Когато влязох в борда на компанията, тествах цял куп различни стратегии за предлагане на пазара. Тествахме доставка на хранителни стоки, университетски кампуси, корпоративни кампуси, индустриални кампуси и всъщност видяхме страхотен прием в повечето от тези среди. Нашият хранителен бизнес на север от Лондон, в Милтън Кейнс, върви изключително добре например. Но за нас беше предизвикателство да опитаме с университетски кампуси. Като стартъп компания ние трябва винаги да сме фокусирани и последователни по отношение на растежа си", обяснява изпълнителният директор на Starship Technologies Лекс Байер. По думите му в пилотния проект роботите на компанията едва са се справили с огромния брой поръчки, както и самите ресторанти, което говори, че към услугата има интерес и трябва да бъде достъпна за повече хора.

Този фокус на Starship ще ѝ позволи да добави още много имена към списъка си с локации, в който вече попада Университетът в Питсбърг, а този в Пърдю се очаква да пусне услугата на 9 септември. Амбициозната цел на компанията да влезе в кампусите на поне 100 университета ще разчита за реализацията си именно на 80-те милиона долара, които генерира като инвестиции. Пазарният интерес към услугата е огромен, твърди Байер, и добавя, че това е начинът да се покаже на обществеността, че роботите могат да функционират във всякаква среда и да се съчетават безпроблемно с движението по градските улици и тротоарите. Според него много важен момент е също така, че студентите са се доказали като чудесна първоначална клиентска база.

"Мисля, че какъвто и проект да започнеш с младото поколение, това е чудесно. Те виждат света по начин, по който той наистина би могъл да изглежда, тъй като не са обременени от минало и начина, по който нещата са се правили преди. Когато видят добро решение или услуга, те просто започват да я използват. Трябва да вървим напред. Това е нормално", категоричен е изпълнителният директор на Starship Technologies

Освен че се ползва със симпатиите на студентите, услугата на Starship е и много използвана. Един от роботите, обслужващ Университета в Питсбърг, е успял да измине разстояние, равно на това между Сан Франциско и Ню Йорк, което е доста добро постижение, като се има предвид, че максималната скорост на машината е 7 км/ч. Всички електрически роботи за доставка на Starship общо са изминали над 560 000 км.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X