Роботика

Ericsson създаде първата напълно автоматизирана смарт фабрика

Владимир Владков

Шведската компания Ericsson обяви, че започва да изгражда свой умен завод в САЩ, който ще произвежда част от оборудването за 5G мрежи.

Това изглежда ще бъде първата напълно автоматизирана смарт фабрика на Ericsson, като се очаква тя да заработи в началото на 2020 г. Инициативата се представя като част от по-мащабна инвестиционна стратегия за САЩ, обявена от шведите в началото на 2019 г. 7

Какво ще представлява напълно автоматизирана умна фабрика? Дали това означава да "завъртите ключа" и да оставите всичко на роботите, а вие да си вземете бира, а когато се върнете, само да приберете лъскавите си нови съоръжения? Това е доста по-сложно и неизбежно 5G ще играе голяма роля. Бързите, сигурни и надеждни безжични комуникации позволяват неща като автоматизирани складове, свързана логистика и автоматизирано сглобяване, опаковане и обработка на продуктите, както и използването на автономни колички.

С други думи, автоматизацията в този контекст изглежда се отнася до това, което обикновено приемаме, че означава тези дни: намаляване на броя на служителите. Очевидно в новата фабрика ще работят само около 100 души, което не изглежда много. Вероятно много от тях ще бъдат там само, за да се уверят, че машините няма да започнат да се "самосъзнават" и да се опитват да изземат целия контрол.

"Продължаваме да се фокусираме върху тясното сътрудничество с нашите клиенти и да подпомагаме изграждането на 5G в световен мащаб и в Северна Америка, каза Фредрик Йейдлинг, ръководител на поделението за мрежи в Ericsson. - С днешното обявяване ние приключваме месеци на подготовка и можем да преминем към реализация и в САЩ. Освен това дигитализираме целия си глобален производствен пейзаж, включително създаването на тази фабрика в САЩ, създавайки заводи за бъдещето."

Новата фабрика ще произвежда радио системата Advanced Antenna System за 5G, но изглежда има и символично значение на няколко нива. Първо, Йейдлинг се стремеше да подчертае, че компанията е много ефикасна в САЩ, тъй като това е най-големият пазар за Ericsson и скоро няма да се сблъска с конкуренция в лицето на Huawei или ZTE. Второ, това е демонстрация на технологии за интелигентни фабрики по принцип, които Ericsson изтъква като ключов сценарий за употреба на 5G. През следващата година може би ще има демо обиколки в тези автоматизирани фабрики.

Ericsson започна да работи чрез производствен партньор за радио продукти за американския пазар, като първите бяха готови в края на 2018 г. Компанията създаде и нов R&D център за разработка на софтуер в Остин, Тексас. Той се намира в близост до Остин ASIC Design Center, открит в края на 2017 г. с фокус върху основната микроелектроника за 5G базовите станции.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X