Ревю

Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

Владимир Владков

Със серията Bravia X90C Sony представи най-тънкия 4K телевизор в света, a с модела X93C – мощният звук, предоставян от вградените говорители с магнитна течност. Но ако търсите много добър 4K телевизор на поносима цена, най-добрият избор е извитата серия на Sony Bravia S85C, като 55-инчовият модел се продава за под 3900 лв., а Техномаркет дори пусна модела на цена 3626 лв.

Серията Bravia S85C включва 55- и 65-инчови модели.

Тези телевизори предоставят естествена извивка на екрана, която идеално съчетава комфорта на зрителя с възможността за „потапяне“ в действието на екрана. Извивката е настроена според начина, по който човек използва зрението си. Инженерите на компанията са изчислили прецизно тази извивка, за да се получи максимално реално зрително възприятие с по-малко отражения и изкривявания. Въпреки че е извит, дисплеят има зрителен ъгъл от над 170 градуса в хоризонтална посока и 178 градуса във вертикална. Теглото на 55-инчовия модел е около 23 кг без стойката, но заради големия размер е задължително телевизорът да се вади от кашона от двама човека. Монтажът на самата стойка е много лесен, като упътването е залепено на покривалото на телевизора. (вж. снимки от монтираната стойка).


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Странично са разположени 4-те HDMI входа (единият поддържа и MHL за прехвърляне на съдържание от смартфон и едновременното му зареждане), три радиочестотни порта (един антенен и два за връзка със сателитни приемници) и 3 USB порта, като USB 3 поддържа и функцията запис на външен хард диск. Отзад са поставени портът за Ethernet локална мрежа, входът за SCART кабел, чинч входовете за компонентен видео/аудио сигнал и оптичен порт. PCMCIA слотът за карта за условен достъп CI+ (т.нар. CAM модули) e разположен отгоре, така че достъпът до него е много лесен при монтаж на стойка.


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Телевизорът разполага с вградени тунери за цифрова наземна телевизия (DVBT и T2), цифрова сателитна телевизия (стандарти DVBS/S2) и цифрова кабелна телевизия (DVB-C). Освен това Bravia S85C разполага с вграден безжичен WiFi модул, поддържащ и технологията WiFi Direct. В стандартен режим моделът 55S8505C харчи 113 вата, но в режим на наситени цветове консумацията скача на 223 вата. Средногодишно телевизорът ще изхарчи 157 kWh електроенергия.

След поставянето на CAM модула и свързването с коаксиалния кабел на местния кабелен оператор, телевизорът успя да намери 282 програми (досегашният ми 50-инчов HD телевизор Philips успяваше да открие „само 255“), като пълният списък с програми се вижда през вградения електронен справочник (EPG). През него можете дори да посочите желано предаване от седмицата и да поръчате на телевизора да ви го запише на външния хард диск (ако сте свързали такъв към порта HDMI 4) – тази функционалност ще е възможна посредством софтуерен ъпдейт, който се очаква до края на годината.


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Повече 4К мощ благодарение на процесора X1

В сърцето на Bravia S85C (както и на останалите нови 4K модели на компанията) е новият процесор X1, който Sony е разработила специално за 4K дисплеи. Процесорът анализира качеството на входящото видео съдържание и го пренастройва за 4K UltraHD дисплей (на практика резолюция 3840 на 2160 точки). Видеото може да се подаде към телевизора от стандартни и HD телевизионни програми, Blu-ray дискове, DVD рекордер, записани любителски филми от лаптоп или директно от външен твърд диск, персонални устройства (смартфон/таблет),камера или фотоапарат, както и видео от Интернет, включително YouTube. В други страни потребителите могат да ползват и HD канала на Netflix, наскоро и НАСА пусна собствен 4K видео канал.


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Процесорът X1 управлява не само пренастройването на видеото според качеството на входящия сигнал, но и технологията на Sony TRILUMINOS Display, Според обясненията на Sony, процесорът увеличава наситеността на всеки цвят поотделно и засилва динамиката и контраста на цялата картина. Технологията TRILUMINOS създава карта на цветово съответствие в изключително богатия цветови диапазон, поддържан от екрана. Това помага за пресъздаването на естествени цветови нюанси, вместо да получите картина с изкуствено ярки и пренаситени изображения.

Motionflow XR поддържа детайлност на картината дори при резки промени, например сцени от автомобилни състезания или екшън игри. Технологията сравнява ключови визуални фактори в последователните кадри, след което изчислява липсващите действия с продължителност части от секундата. Режимите включват вмъкване на черни кадри за действително кинематографски вид без разфокусиране. Всичко това може да се види при добрите HD канали (например Nat Geo Wild HD или Eurosport HD).

Sony обещава да направи всички свои 4K модели съвместими с новия HDR сигнал с висок динамичен обхват посредством софтуерно обновление в края на октомври. Високо динамичният контраст (HDR) пресъздава по-голям динамичен обхват на яркостта, спомагайки за по-добър контраст на екрана. Този повишен контраст разкрива малките нюанси в едно изображение - от детайлни тъмни тонове и сенки до най-ярките бели тонове и цветове.

Sony предлага и 12 предварително настроени режима на изображението, подходящи за различни ситуации като гледане на филм, на анимационни серии, на спортни предавания на снимки или игра на видео игри. Режимите на картината са ярък, стандартен, персонален, кино професионален, кино домашен, спорт, анимация, фото-ярък, фото-стандартен, фото-персонален, игри и графика. Отделно на самото дистанционно е изведен бутон за режим „Футбол“, представен от Sony миналата година за Мондиал 2014 в Бразилия, който „прави“ тревата да изглежда по-свежа, а зрителят може да „изключи“ коментаторите и да се наслаждава на звука от стадиона.

Звукът е едно от големите предимства

на новия модел на Sony. Въпреки че не може да се похвали с „космическите“ MFS говорители на клиновидните серии X93C и X94C, серията извити телевизори S85C разчита на технологията ClearAudio+ за фино настройване на звука. Технологията подобрява възпроизвеждането на музиката, диалозите и съраунд ефектите от игрите с по-голяма яснота през двата говорителя по 10 вата. Технологията DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) HX обработва и аудиосигнала до такъв с почти High-Res аудио качество.

Android TV

Операционната система в серия S85C (както и останалите нови 4К модели) е Android TV, специална операционна система за телевизори, различаваща се от версията за смартфони и таблети. Още с включването Android телевизорът ви дава директен достъп до App Store. Търсенето чрез гласови команди улеснява работата с телевизора. Единственото изискване е да говорите на смартфона си или пред микрофона на смарт дистанционното One Flick ясно и отчетливо (независимо дали на български или английски) и то след като сте натиснали бутона под иконата за микрофона (това задейства операцията „гласово търсене“).

Автоматично търсене на канали през цифровия DVB-C тунер


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Потребителският интерфейс на Sony Android TV дава възможност за текстово или гласово търсене, предлага препоръчани приложения, включително предварително инсталирани и свалени от потребителя приложения, предварително инсталирани или свалени от него игри. Поддръжката на Google Cast не изисква сдвояване със смартфона (както е при други методи за дублиране на екрана, разчитащи на Bluetooth). Чрез Google Cast дублирате екрана на смартфона си на телевизора, пестейки батерията на мобилния си телефон. След като стартирате видео от YouTube например, телевизорът ще възпроизвежда това видео (и други, които сте наредили на опашка в приложението), а през това време можете да ползвате телефона си за други цели – например чат през Viber, публикуване на снимки във Facebook или Instagram, или да отговорите на внезапно позвъняване.

Гласово търсене през дистанционното One Flick

За да играете на инсталираните в телевизора игри ще ви трябва геймърски контролер


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Можете да играете и на Real Racing 3 през смартфона си, като дублирате екрана му на телевизора (най-добре с Google Cast, за да пестите батерията на телефона)


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Гласовият контрол в телевизора дава възможност за гласово търсене, гласов контрол на YouTube канала. Можете да задавате и свободни въпроси, например „Какви романтични комедии ще дават тази седмица?“, или „Покажи цените на 55-инчови 4К телевизори на Sony”.


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Пръв поглед към Sony Bravia KD-55S8505C

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Едно важно уточнение. Преди да започнете да ползвате различните приложения на Google, е добре да регистрирате в телевизора вашия Google акаунт. С включеното дистанционно изписването на дълги имена и пароли не е много удобно, но пък акаунт се въвежда веднъж. Ако искате да ползвате телевизора за чат или писане на е-писма, е добре да помислите за безжична клавиатура.

Приложенията и игрите могат да бъдат купени от един и същ акаунт за Google ID за телевизора и телефона, но за повечето игри е добре да имате геймърски контролери, например Logitech F310 и F170 (кабелен и безжичен модел), Bluetooth базирания Razer Gamepad и др.

Обща оценка:

KD-55S8505C предлага отлично съотношение функционалност и качества /цена за 4K телевизор, струващ 3626 лв. с ДДС (най-ниската цена, която открих за този модел). Дори да не намерите по-ниска цена за този 4К Android телевизор, пак ще получите най-доброто в раздела на 55-инчовите модели, а технологията за 4K мащабиране на стандартно HD видео работи много по-добре от тази на конкурентите. Google cast и Android TV са много по-лесни за навигация от другите платформи за смарт телевизори, а бързата интеграция със смартфона ще убеди и най-големия песимист за ползата от наличието на интелигентен телевизор в хола.

Някои интересни спецификации на KD-55S8505C

 • 4K Ultra HD, предоставящ 4 пъти по-голяма резолюция от 1080p
 • 4K X-Reality PRO за възможно най-добрата картина от всеки източник
 • TRILUMINOS Display възпроизвежда изключително вярно цветовете
 • Motionflow XR 800
 • 100Hz опресняване
 • DSP процесор, осигуряващ ClearAudio+
 • Говорители: 2 по 10W
 • HDMI 2.0 означава 4K съдържание при 60p
 • Съвместимост с бъдещо 4K съдържание чрез поддръжката на кодек HEVC
 • Вграден Wi-Fi чип
 • Активна 3D технология
 • 3 USB порта, 4 HDMI входа (един от тях MHL съвместим), 1 компонентен
 • Android TV - Google Cast, Voice search, Apps and Games
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X