Ревю

QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

Владимир Владков

Систематизирането и съхраняването на данните е от решаващо значение за успеха на всеки един бизнес в дългосрочен план. Именно поради това е особено важна защитата на информацията, тъй като възстановяването на изгубени данни струва скъпо, може да отнеме огромно количество часове и не винаги оправдава очакванията. В много от малките и средни фирми, липсва специализиран IT персонал, който да се занимава с управлението на сложната среда за съхранение на данни. Затова е нужно ефективно решение за съхранение (специално за нуждите на малкия и средния бизнес), което да осигури съвкупност от качества, като надеждност, гъвкавост, производителност, сигурност и простота на използване. NAS устройствата (Network Access Storage), са именно това, като те осигуряват ефективно и гъвкаво съхранение на информацията, която е достъпна независимо от типа на мрежата.

Една от водещите компании в тази област е тайванската компания QNAP, която основно е специализирала върху NAS решения. Гамата от решения включва множество модели от серията QNAP Turbo NAS сървъри с 1, 2, 4, 5, 6 и 8-гнезда за хард дискове, както и модели за монтиране в сървърни шкафове и предложения, предназначени както за нуждите на домашните потребители, малък и среден бизнес и работни групи, така и за малки корпоративни мрежи.

QNAP NAS сървърите с 2 и повече гнезда за HDD дискове, са с възможност за hot-swap подмяна на дисковете и предлагат уникална по думите на компанията функционалност, включително iSCSI интерфейс, двоен e-SATA интерфейс при Intel Atom-базираните модели, както и два Gigabit LAN порта с fail-over и load-balancing функции за всички Intel базирани модели. Техните NAS сървъри са подходящи за хостинг, създаване на RAID масиви за съхранение на информация с много висока ефективност, теглене на файлове (stand-alone download), архивиране на данни от работните станции в мрежата, принт сървърни дейности, DVR (IP камери) за видео наблюдение и много допълнителна функционалност. NAS сървърите на QNAP са напълно съвместими с Microsoft Windows, MAC OS, Linux и UNIX мрежи и са разработени по модерни „зелени технологии" за управление на консумацията на електроенергия.

В настоящия обзор ще ви запознаем с мрежовото устройство за съхранение на данни QNAP TurboNAS TS-453U, което е предназначено именно за малкия и средния бизнес. TS-423U използва операционната система QTS QNAP и целите, които си поставя, са свързани с архивиране на данни, синхронизация на файлове, сигурен отдалечен достъп, създаване на медийни библиотеки, както и надежден персонален облак за съхранение.

Технически характеристики


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Какво предлага QNAP TS-453U ?

QNAP TS-432U предоставя централизирано хранилище за данни със съвместен достъп до файловете от различни платформи. В тази насока са всички негови ключови характеристики.

Ще започнем със създаване на персонален "облак", който позволява достъп (посредством myQNAPcloud) до вашите данни навсякъде, където има достъп до Интернет, чрез Уеб браузър или безплатното приложение за таблети и смартфони.

Наличност на различни бизнес приложения като например VPN, RADIUS, FTP, WEB и принт сървъри, както и сървър за видео наблюдение посредством IP камери.

QNAP TS-453U разполга с оптимизирана технология за архивиране на данни. Приложението QNAP NetBak Replicator поддържа архивиране в реално време, както и по предварително зададен график в Microsoft Windows, включително архивиране на електронната поща на Outlook. Чрез свързване на външно устройство към USB порта на предния панел на TS-453U можете да стартирате архивиране на данните от външен диск, или обратното. Има поддръжка и на Apple Time Machine, което позволява и на MAC OS потребителите, лесно да архивират данните си на NAS устройството. Също така се поддържат и множество приложения за резервиране на данни от други производители, като например Acronis True Image и Symantec Backup Exec.

Софтуерният инструмент Qsync, превръща TS-453U в надежден център за обработка на данни , посредством добавянето на функция синхронизация.

Налични са и различни възможности за възстановяване на данни. Услугата RTRR (Real-Time Remote Replication) поддържа архивиране на данни по график или в реално време с отдалеченo Turbo NАS хранилище или FTP сървър и синхронизира файловете от локалните папки с отдалечените, което дава възможност за по-голяма ефективност при архивиране. Като допълнение се поддържа RSYNC архивиране на данни към отдалечени сървъри по график. Данните могат да бъдат копирани за съхранение в "облачно" хранилище, като например Amazon S3 или ElephantDrive.

За да се защитят данните в отворени мрежи, от QNAP са предвидили редица опции за сигурност като криптиран достъп, IP блокиране и др. Системните администратори могат да контролират правата за достъп на потребителите до различни ресурси, като по този начин се предотвратява неоторизиран достъп до важни файлове. TS-453U RP е валидирано с военно ниво на криптиране FIPS 140-2 AES 256-bit, което е предназначено да предпазва чувствителната бизнес информация от неоторизиран достъп дори ако дисковете или цялата система са били откраднати.

Наличната в TurboNAS услуга Station Virtualization превръща TS-453U RP в устройство с двойно предназначение, което може да функционира като мрежово устройство за съхранение на данни и като сървър за виртуализация, поддържащ множество операционни системи. Благодарение на опростения и удобен интерфейс виртуалните машини се управляват много лесно.

NAS системата предлага и SSD кеширане, което ускорява броя на входно-изходните операции (IO/s) на дяловете за съхранение на данните, което определено се отразява благоприятно на виртуализацията.

QNAP TS-453U RP като бизнес устройство е проектирано да поема много сериозни натоварвания и е предназначено за работен цикъл 24/7. Налични са 4 LAN порта и резервно захранване, поддържащо "гореща замяна".

Ако дисковото пространство стане недостатъчно на TS 453U RP, от QNAP предвидили икономически изгодна опция за ъпгрейд на база външен дисков масив с обем до 128 TB, изграден на база шасито QNAP UX-1200U-RP.

Управлението на TS 453U RP е значително опростено с QTS 4.0 интерфейса.


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Той ви позволява бързо да намерите желаните функции, да създавате единични или групови шорткъти, да следите важна системна информация в реално време, посредством интерфейса за мониторинг и да отваряте множество прозорци на приложения за едновременно изпълнение на задачи.

Повече информация за възможностите на QNAP TS-453U RP може да откриете на страницата на производителя. 

Хардуерна конфигурация

QNAP ТS-453U PR e NAS сървър с 1U формат и поддържа до 4 вътрешни дискови устройства (HDD/SSD).


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Той е базиран на Intel платформа и използва процесор Intel Celeron J1900. Това е 64-битов, четириядрен процесор (с четири физически x86 процесорни ядра) работещ на базова тактова честота от 2,0 GHz, с възможност да се повишава до пикова стойност от 2,41GHz (Burst frequency) при необходимост. J1900 разполага с 2MB L2 кеш памет и има TDP=10W, което го прави подходящ за изграждане на енергийно ефективни устройства. Именно ниската консумация на Celeron J1900 е позволило на конструкторите от QNAP да го охлаждат пасивно.


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Процесорът е с вграден двуканален DDR3 контролер и поддържа до 8GB DDR3-1600L оперативна памет. TS-453U-TR пристига с инсталиран обем от 4GB DDR3-1600L памет, като позволява да се разшири до 8GB. Сървърът е снабден с два захранващи блока с формат 1U на Delta Electronics, като едното е резервно и се поддържа замяна "в движение". На лицевата страна на TS-453U RP са разположени четирите чекмеджета за монтиране на HDD/SSD дискове, като е осигурена поддръжка на 2,5-инчови и 3,5-инчови SATA 6Gb/s дискове.

Производителност

За тестване на TS-453U RP, беше използвана единична гигабитова връзка с изключени Jumbo фреймове. Връзката между клиентската PC машина и NAS сървъра, беше осъществена посредством 24-портовият гигабитов мрежов комутатор TP-Link JetStream TL-SG3424. На NAS сървърът QNAP TS-243U RP, бяха инсталирани 4 x 1TB HDD дискове Hitachi HUA722010CLA330 и беше създаден RAID 5 масив за съхранение.

Тестовият ни сценарий включваше копиране от клиентското PC на 10 GB микс от различни по тип и размер файлове, на NAS сървъра. Получените резултати са показани на диаграма в MB/s.

Вторият тест, който използвахме, е тестовият пакет Intel NASP. Той симулира трафика на файловата система и получените резултати са изобразени на диаграми в MB/s.

Хост компютър

Процесор: Intel Core i7-5960X

Дънна платка: ASUS X99 Pro

RAM памет: 4x8GB (32GB) Kingston Predator DDR4-3000

Системен диск: 240 GB Intel 530 SSD

Сторидж: масив RAID 0 - 2 x 240 GB Intel 730 SSD

Мрежов интерфейс: интегриран Intel I218V гигабитов LAN интерфейс

Операционна система: Windows 7 SP1 Ultimate 64-bit

Резултати

Копиране на файлове от и на NAS сървъра


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Intel NASP - копиране на файл от/на NAS


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Intel NASP - копиране на директория от/на NAS


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Intel NASP - създаване на съдържание и офис продуктивност


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Консумация на електроенергия


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Заключение


QNAP TS-453U RP - едно отлично SMB решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Съвременните NAS решение са много повече от просто една централизирана система за съхранение на данни. Възможността за работа с всичко, от прости резервни копия до цялостно управление на офиса, прави TS-453U-RP подходящ както за обикновен файлов сървър, така и като инструмент, обединяващ IT инфраструктурата.

Обосновката на първоначалната цена, става очевидна пречка за подобни мощни NAS системи, но QNAP разбиват подобни опасения, с постоянно разширяващият се списък на възможности, който сега включва набор от функции за виртуализация, QvPC и др.

Едно от най-сериозните достойнства на TS-453U RPе, че благодарение на добре разработеният фърмуер на QNAP, с изключително интуитивен интерфейс за управление, не се изискват някакви сериозни познания за неговото администриране.

В крайна сметка QNAP TS-453U RP е добре направен, бърз NAS сървър с богата функционалност и простота на управлението.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X