Ревю

Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

Владимир Владков

С модела Vibe Z2 Pro (K920), представен през есента на миналата година, Lenovo разшири гамата си от смартфони от най-висок клас, внедрявайки в тях върхови технологични постижения. По този начин компанията, която именно през септември навлезе у нас и със смартфоните си, демонстрира своите възможности да произвежда мобилни устройства от най-ниския до най-високия ценови клас, при това с възможности, надхвърлящи средните за съответния пазарен сегмент.

Vibe Z2 Pro има всички характеристики, които можете да си пожелаете от един флагмански смартфон. Сред тях са 4-ядрен процесор висок клас на Qualcomm, предостатъчно RAM памет (3GB), голямо вътрешно пространство за съхранение, изключително мощна камера и голям екран, който причислява модела в категорията „фаблети“. Освен това Lenovo е добавила сериозен брой софтуерни иновации, с които да привлече и по-опитните потребители. Фаблетът попада в ценовата категория около 1000 лв. (все още не се предлага от мобилните оператора у нас). Да разгледаме по-подробно възможностите на фаблета.Външен вид
Снабден с полиран алуминиев корпус и наистина тънка рамка около екрана, Lenovo Vibe Z2 Pro изглежда много впечатляващо, а освен това е приятен за държане. Има и красиво и удобно закръгляване на краищата на корпуса към задната част. Малко по-странно изглежда решението на Lenovo да направи основната задна камера издадена навън, продиктувано отчасти заради тънкия 7,7 мм корпус. С размери 156 на 81,3 мм фаблетът може да се държи с една ръка, например при разговори, но като всеки друг 6-инчов фаблет Vibe Z2 Pro не е много удобен за работа с една ръка. Въпреки това моделът е може би възможно най-компактното устройство с 6-инчов екран. За сравнение iPhone 6 Plus е по-дълъг - 158,1 мм, а същевременно дисплеят е по-малък – 5,5-инчов.


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg

В горната част на фаблета има само аудио жак (3,5-мм), а в долната е разположен портът Micro-USB с поддръжка на OTG (on the go) и малка решетка за говорителите. Бутонът за усилване на звука е отляво, като и той е направен от метал. Бутонът за включване/изключване и слотовете за двете micro-SIM карти са от дясната страна. Над екрана е разположена предната камера и говорителят за разговори.


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Вместо екранни бутони за навигация, Lenovo е заложила на 3 капацитивни бутона за настройка под екрана. В задната долна част има тънка пластмасова лента, която обхваща целия корпус на устройството. Тя е добавена, за да могат радиочиповете в смартфона да пращат и получават сигнали.

Хардуерни характеристики
Lenovo е вкарала максимума в Lenovo Vibe Z2 Pro. Ползва се „системата в един чип“ на Qualcomm Snapdragon 801 с 4-ядрен процесор с тактова честота 2,5 GHz и графичен чип Adreno 330 GPU, както и 3GB памет RAM. Вътрешното пространство за съхранение е 32GB, което не може да се разширява с карти памет. Заедно с многобройните възможности за облачно съхранение на снимки, видео и песни този капацитет би трябвало да е предостатъчно за повечето потребители. Поддръжка на OTG, т.е. свързването през USB кабели на външни USB флашки, също намалява недостатъка от липсата на mircoSD слот. За потребителите, които снимат 4К видео обаче, това е сериозен минус.

Vibe Z2 Pro има 16-мегапикслеова задна камера с вградена двойна LED базирана светкавица и технология OIS за оптично стабилизиране на изображенията. Тази камера може снима 4K видео. Предната камера заснема 5-мегаписелови снимки. Безжичната свързаност във Vibe Z2 Pro включва гигабитовия Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth и дори NFC. Едната SIM карта поддържа работа в 4G LTE мрежи, а втората може да се ползва само в 3G мрежи.


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Lenovo е вградила в телефона IPS LCD панел с резолюция QHD (1440 x 2560), т.е. плътността на изображението е 490 ppi при този 6-инчов екран. Текстовете са отчетливи, а изображенията - изключително детайлни. Зрителният ъгъл е доста добър и екранът се вижда дори при пряка слънчева светлина.

Софтуерът

Lenovo е качила своя интерфейс Vibe UI 2.0 върху операционната система Android 4.4.2 (KitKat), като подменя изцяло вида на приложенията. Vibe UI 2.0 е пълен с анимации и специални хрумвания, така че получавате напълно различно изживяване в сравнение със стандартния Android. Lenovo е предоставила и възможност потребителите да превключат към стандартния Android. Това става с няколко стъпки. В Settings се отваря секцията „За телефона“, избира се информация за версията, а след това почуквате 7 пъти, за да активирате скрития режим за разработчици. Връщате се в Settings, избирате Developer Options и накрая Switch System UI Style.

Vibe UI 2.0 е много полезен, но сякаш прекалено цветен. Системните приложения имат прозрачни икони, през които можете да видите фоновата картина. Потребителите могат да минават циклично през темите за фона при заключен екран на Vibe UI 2.0. Те могат да сменят и анимацията при стартиране. Интерфейсът предоставя и управление на някои функции с 3D жестове, например приемане/отказване на разговори с движение на ръката, управление на гледаното видео и други.

Софтуерът обаче не се възползва напълно от огромния екран на Vibe Z2 Pro, така че да позволи на потребителите да стартират режим „прозорец в прозореца“ или например разделяне на екрана. Има обаче режим Micro-screen, както и опция за превключване в Secure Mode. Основното в него е, че потребителите могат да изберат някои приложения, които да са о в този режим. Дори когато е свързано към компютър, устройството ще показва конфиденциални данни само при активиране на Secure Mode.

Lenovo е инсталирала една купчина приложения, включително собствените Security app, SYNCit, SHAREit, CLONEit, Driving App, User Guide, NFC и Wireless Display, които не могат да се трият. Но това не е всичко: Lenovo е добавила още Truecaller, Txt ebooks, Clean up, Navigate, Evernote, Facebook, Twitter, Skype и Guvera, както и няколко популярни игри - Asphalt 8, Green Farm 3, Real Football 2014 и Spider-Man: Ultimate Power.

Камерата

Lenovo предлага приложението SnapIt като основна програма за камерата. То има два режима; Smart и Pro. Препоръчваме на потребителите, независимо дали са опитни или начинаещи фотографи, да ползват режима Pro, тъй като в Smart mode липсват основни фотографски възможности като HDR, а и не могат да се правят снимки отблизо. Режимът Pro предлага огромен брой функции, които биха се харесали на напредналите потребители, но дори и любителите ще се възползват от него, като превключат всички настройки на Auto. Приплъзването вляво от бутона за затвора отваря серия от контролни пръстени. Но за флагмански продукт в края на 2014 г. 16-мегапикселовата резолюция на основната камера изглежда малко. Освен това времето за фокусиране е малко по-дълго, но при правилно фокусиране снимките са доста детайлни, а цветовете са живи и ярки. Цветовият шум остава на минимални нива. Благодарение на технологията OIS и по-неопитни потребители могат да направят добри снимки при слаба осветеност.

Камерата може да снима и 4K видео, като те изглеждат доста впечатляващи. В долната част сензорът не може винаги да засече правилната експозиция. Има и опция за забавен и забързан каданс, подобни на онези, които са възможни с приложението Hyperlapse на Instagram.

Видео, заснето с функцията Best Live

Видео, заснето с функцията Slow motion

Видео, заснето с функцията Fast motion

Предната 5-мегапикселова камера е много добра за селфита, а употребата на функцията за „разкрасяване“ (има до 8 степни) може да намали дефектите на всяко лице. Има и функция „blink”, която се опитва да избегне примигването на очите. Предната камера се използва и за отключване на началния екран чрез разпознаване на лицето, но тази функция работи при добра осветеност. Въпреки че тази функция е стандартна за Android 4.4, в Lenovo Vibe Z2 Pro тя работи по-успешно, отколото в модели отпреди една година. При невъзможност за разпознаване се прилага или методът с PIN код, или с изчертаване на шаблон (Pattern).


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Как се справя при работа

Проблем на устройството е, че много бързо се нагорещява при стартиране на интензивни приложения като по-тежки игри (например Real Racing 3) и гледане на HD видео. Софтуерно обновяване, предоставящо инструкции за подобрено управление на енергията може да се справи с тази ситуация.

При бенчмарк тестовете с AnTuTu 5 фаблетът Vibe Z2 Pro постигна 43 218, справяйки се по-добре от Samsung Galaxy S5 и Meizu 4. При графичните тестове резултатите не са толкова впечатляващи, тъй като Adreno 330 GPU трябва да захранва QHD екран. При теста GFXbench (T-Rex) бяха постигнати 19.4fps (виж приложените екранни снимки).


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg

За сметка на това Vibe Z2 Pro се справя в почти всяко онлайн видео, включително с тежко 40mbps. Гледането на видео на този екран е наистина впечатляващо изживяване. В комбинация с добрия звук на говорителите правят Vibe Z2 Pro великолепно устройство за ползване на мултимедии. Слушалките, които се дават в комплекта, са доста приятни за гледане на филм и изолиране от околните шумове. Още един плюс за Lenovo e, че кабелите и за USB/захранването, и за слушалките са плоски и затова те не се оплитат толкова, колкото традиционните кръгли кабели.


Lenovo Vibe Z2 Pro - 6" фаблет с QHD дисплей и 4К видеозапис

© Владимир Владков, Computerworld.bg

При тест на устройството в места с по-слабо клетъчно покритие фаблетът функционираше без никакви проблеми, а качеството на разговора беше добро.

Vibe Z2 Pro има голяма батерия с капацитет 4000 mAh, който е нужен за мощния хардуер и за QHD екрана. По време на теста за батерията той издържа 9 часа и 24 минути. При нормални условия на употреба телефонът издържа повече от ден и половина. За по-активни потребители приложението Power Manager предоставя режим за пестене на енергия, както и режим „emergency“, който позволява само функциите обаждания и обмен на съобщения.

Обща оценка

С цена на Vibe Z2 Pro от 939 лв. (ексклузивна цена при онлайн покупка от магазина на Lenovo България), апаратът e изключително добро предложение за любителите на фаблети. Има по-голям екран и по-добър живот на батерията от Moto X (версия 2014 г.) например, при почти същите хардуерни характеристики. Все още се очаква стратегията на Lenovo по отношение на смартфоните Moto след окончателното придобиване на Motorola Mobility от Google в края на 2014 г.

Снимането на 4K видео и QHD екранът на Vibe Z2 Pro осигуряват добър прием при любителите на видео развлечения (включително със собствени клипове). Защитеният режим, допълнен от функцията за криптиране на данните, е подходящ за корпоративни потребители, които могат да разделят фирмените приложения от личните. Като цяло фаблетът е идеално допълнение към флагманската линия Vibe на Lenovo, включваща и представения през декември Vibe X2. Ако мобилните оператори у нас пуснат апарата заедно с мобилен план, Vibe Z2 Pro ще стане достъпен и за масовия потребител.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X