Операторски Мрежи

Теленор стартира 5G мрежа на 10 юни

Александър Главчев

На 10 юни Теленор България ще стартира 5G мрежа за всички свои клиенти в няколко големи града и морски курорти. Това обяви главният изпълнителен директор на телекома Джейсън Кинг по време на медийно събитие. От компанията допълниха и, че веднага започват с използването на честотата, която придобиха по време на търга на КРС преди няколко седмици.

Занапред Теленор ще продължи да разширява 5G покритието, добавяйки нови локации. "5G e повече маратон, отколкото спринт и със сигурност ще бъде революция, посочи Кинг (вляво на снимката). За момента не виждаме от масов старт." От телекома все пак допълват, че целта на е до средата на 2022 г. той да се утвърди като "лидер по отношение на покритие на 5G мрежата и качество на клиентското изживяване".

Също така, целта на Теленор е да стартира своята мрежа с напълно изградена екосистема от всички задължителни елементи, за да осигури на своите клиенти първокласно изживяване. "5G ще се развива във времето, очакваме нови потребителски сценарии и още честоти, коментира Спас Велинов, главен директор "Технологии" (вдясно на снимката). Не забравяме и за паралелно работещите останали мрежи. Ключът към успеха е да предложим безпроблемно преживяване за всички клиенти, независимо от използваната технология и честота."

Нов сертификат за качество на мрежата

На медийно събитие, за четвърти пореден път, на Теленор беше връчен Best in Test сертификат за качество на мрежата от umlaut - водещата международна компания за измерване на качеството на мобилни мрежи и определяща златния стандарт в сектора.

"Поздравления за Telenor за най-доброто потребителско изживяване, най-добрата скорост на сваляне и времезакъснение в България. Непрекъснатото подобрение на мрежата на Теленор от март 2020 г. до април 2021 г. увеличи резултата на компанията с близо 50 точки според нашата методология за оценка на качество на мрежите. Това е забележително постижение, особено в настоящите предизвикателни COVID времена", коментира Хакан Екмен, главен изпълнителен директор Телекомуникации в umlaut, който, по време на събитие за медиите, чрез виртуална връзка, връчи сертификата Best in Test на главния изпълнителен директор на Теленор Джейсън Кинг.

"Четвъртият пореден сертификат Best in Test от umlaut e още едно доказателство за последователността ни в усилията ни за развитие на нашата мрежа. Теленор инвестира и разви своята мобилна телекомуникационна мрежа, без да прави компромиси с качеството, представянето, надеждността и сигурността, които осигуряваме за нашите клиенти. Като компания, ориентирана изцяло към клиентите си, водещ ангажимент за нас е да стартираме нашата 5G свързаност възможно най-бързо, коментира главният изпълнителен директор на Теленор Джейсън Кинг.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X