Операторски Мрежи

САЩ предлагат финансови стимули на Бразилия, ако отреже Huawei

Иван Гайдаров

Администрацията на Доналд Тръмп отваря нов фронт в търговската война с Китай. Този път бойното поле е Бразилия, става ясно от публикация на Reuters, според която американска търговска делегация в столицата на страната - Бразилия - е предложила финансиране на телекомуникационни компании, които използват мрежово оборудване от доставчици, различни от Huawei.

Делегацията, водена от съветника по националната сигурност Робърт О'Брайън, се срещна с бразилския президент Жаир Болсонаро заради подписването на споразумение за банково финансиране. Тя е била натоварена със задачата да проправи пътя за по-нататъшно сътрудничество между двете страни в няколко индустриални сектора, в това число и 5G.

Разчитайки на своите конкурентни цени, Huawei вече доставя технологии за бразилски телекомуникационни компании. Едновременно с това, правителството на страната се готви за провеждане на търг за 5G спектър през следващата година, а това е най-подходящото време Вашингтон да упражни своето влияние в опит да ги убеди местните оператори да изберат други доставчици.

"Китай направи много важен ход в Бразилия. Те са най-големият търговски партньор на страната и това е нещо, от което ние сме загрижени", коментира търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер.

САЩ има сериозни бизнес отношения с Бразилия. През 2019 г. страната е изнесла стоки и услуги на стойност 67,4 милиарда долара. И Тръмп, и Болсонаро искат да увеличат търговията между двете страни, но изглежда, че Бразилия първо ще трябва да приеме за своя американската линия срещу Huawei.

Иначе от китайската компания коментираха изненадващото решение на Швеция да ограничи участието на Huawei и ZTE в търговете за определени честоти на спектъра. .

"Без никакви доказателства, шведската страна използва националната сигурност като оправдание за безпричинно дискредитиране на китайските компании, открито потискане на китайските телекомуникационни доставчици и политизиране на нормалното икономическо сътрудничество", обяснява Джао Лиджиян, говорител на китайското външно министерство.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X