Бизнес

ЕК призова за спешни мерки по отношение на веригите за доставки на 5G

Владимир Владков

Европейската комисия (ЕК) заяви на държавите-членки, че трябв да постигнат бърз напредък по отношене предотвратяването на зависимост от високорискови доставчици на 5G мрежи, като започнат задълбочено проучване на веригата за доставки на всеки оператор, действащ в страните от ЕС.

В доклад, направен от държавите-членки за набора от мерки, свързани със сигурността на 5G, очертани от ЕК през януари, се отбелязва, че "спешно е необходим напредък за смекчаване на риска от зависимост от високорискови доставчици" с оглед намаляване на експозицията на ниво Европейски съюз.

"Бяха идентифицирани предизвикателства при създаването и налагането на подходящи стратегии за множество доставчици на национално ниво или за отделни мобилни оператори, дължащи се на технически или оперативни затруднения", пише в доклада, като се посочват проблеми с оперативната съвместимост на някои пазари и проблеми, свързани с географията.

Еврокомисията призова 13-те държави-членки, които тепърва ще въведат задължителни механизми за преглед на преките чуждестранни инвестиции, да направят това с акцент върху онези, които са свързани с веригата на доставки на 5G решения.

Въпреки че е необходима още много работа в тези специфични области, в доклада се отбеляза, че други елементи от 5G инструментариума на ЕС напредват добре на национално ниво. Те включват националните органи, гарантиращи, че могат да регулират 5G сигурността, и въвеждането на мерки, предназначени да ограничат участието на доставчици въз основа на техния рисков профил.

Маргрет Вестагер, вицепрезидент на Европейската комисия о еврокомисар за цифровата ера и конкуренцията, каза, че "навременното въвеждане на 5G мрежите е стратегически важно за всички държави-членки, тъй като това ще отвори нови възможности за бизнеса, ще трансформира нашите критични сектори и ще да облагодетелства европейските граждани , Нашият общ приоритет и отговорност е да гарантираме, че тези мрежи са сигурни и макар този доклад да показва, че сме направили големи крачки, предстои още много работа", допълва тя.

Докладът се появи само две седмици, след като Великобритания забрани на операторите да използват оборудване на Huawei в 5G мрежи си, а САЩ продължават своята кампания за насърчаване и на други държави да последват този пример.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X